Εκτιμήσεις για πόλεμο μακράς διαρκείας στην Ουκρανία

Εκτιμήσεις για πόλεμο μακράς διαρκείας στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία πως παραβιάζει τη διεθνή απαγόρευση για τα χημικά όπλα με τη χρήση της ουσίας χλωροπικρίνη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές επιχειρήσεις στη νότια και την ανατολική Ουκρανία συνεχίστηκαν για μία ακόμη ημέρα, με τις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ να γίνονται στόχοι πυραυλικών επιθέσεων χθες τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανδρών και δύο γυναικών. Σε ξεχωριστό χτύπημα στην πόλη Ντερνάτσι, λίγα χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, οκτώ παιδιά τραυματίστηκαν από τις λεγόμενες «έξυπνες» ρωσικές τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, τη χρήση των οποίων έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες ο ρωσικός στρατός.

Η Ουκρανία καταγγέλλει τη χρήση των συγκεκριμένων όπλων λέγοντας πως χρησιμοποιούνται για να πλήξουν αμάχους, καθώς η ισχύς τους είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των «συμβατικών» βομβών και ρουκετών. Παράλληλα οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία πως παραβιάζει τη διεθνή απαγόρευση για τα χημικά όπλα, χρησιμοποιώντας την ουσία χλωροπικρίνη, που προκαλεί ασφυξία, εναντίον Ουκρανών αιχμαλώτων και διαδηλωτών στις κατεχόμενες περιοχές. «Η χρήση τέτοιων χημικών ουσιών ανήκει στο ίδιο πολεμικό εγχειρίδιο με την απόπειρα δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι το 2020 με την ουσία νόβιτσοκ. Η χρήση τους δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά πάγια τακτική με σκοπό να σπάσει το ουκρανικό ηθικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινες δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας ότι η Ρωσία έχει εντείνει τα χτυπήματα στις υποδομές της Ουκρανίας για να παρεμποδίσει την ικανότητα του Κιέβου να μετακινεί όπλα και στρατεύματα, να επιβραδύνει την αμυντική παραγωγή και να το αναγκάσει να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων.

«Η ολοένα και πιο επιθετική τακτική του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, όπως τα χτυπήματα στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες ζωτικές μονάδες παραγωγής, έχει στόχο να γεννήσει στους Ουκρανούς το αίσθημα ότι η συνέχιση του αγώνα τους θα αυξήσει μόνο τη ζημιά που υφίσταται η χώρα και ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική για νίκη», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Αυτές οι επιθετικές τακτικές έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα συνεχιστούν. Γι’ αυτό και ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα».

Η ίδια και ο υποστράτηγος Τζέφρι Κρούζε, διευθυντής της υπηρεσίας αμυντικών πληροφοριών (DIA), κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής σχετικά με την εκτίμηση της κοινότητας πληροφοριών για το 2024 σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Ρωσικά εδαφικά κέρδη

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο, τη μεγαλύτερη επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από τον Ιούλιο του 2022 καταγράφουν έγκυροι διεθνείς παρατηρητές, σημειώνοντας με έμφαση ότι η παύση της αμερικανικής βοήθειας για διάστημα τουλάχιστον πέντε μηνών είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση του πολέμου στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή που το Κίεβο αναμένει απεγνωσμένα τα οπλικά συστήματα και τα πολεμοφόδια από τις ΗΠΑ, οι ρωσικές δυνάμεις εισχωρούν ολοένα και πιο βαθιά στην επικράτεια της Ουκρανίας, ελέγχοντας εδάφη στρατηγικής σημασίας και προκαλώντας καθοριστικές ρωγμές στην ουκρανική άμυνα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει την «ξηρασία πυροβολικού» στην άμυνα της Ουκρανίας από τον Δεκέμβριο, για να προωθηθούν στο ανατολικό μέτωπο κοντά στην Αβντιίβκα. Η σημαντική προώθηση των ρωσικών δυνάμεων προς την ουκρανική ενδοχώρα έχει προκαλέσει τις απεγνωσμένες προειδοποιήσεις από ανώτερους Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους για μια πιθανή απειλή στις γραμμές ανεφοδιασμού και τους κόμβους του Κιέβου στα ανατολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT