Βρετανία: Οι δημοτικές κάλπες τρομάζουν τους Τόρις

Βρετανία: Οι δημοτικές κάλπες τρομάζουν τους Τόρις

Ανησυχία στην κυβέρνηση Σούνακ από τις αναμενόμενες απώλειες στις τοπικές εκλογές Αγγλίας και Ουαλλίας, αλλά και στις επαναληπτικές για την έδρα του Μπλάκπουλ στη Βουλή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στις κάλπες των δημοτικών εκλογών σε Αγγλία και Ουαλλία προσήλθαν χθες οι ψηφοφόροι για να επιλέξουν δημάρχους, νομαρχιακούς συμβούλους και ένα μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων σε επαναληπτικές εκλογές, στην τελευταία εκλογική δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ πριν από τις εθνικές εκλογές στα τέλη του έτους. Παρά τις περιορισμένες προσδοκίες που καλλιεργούν οι Συντηρητικοί, ο Σούνακ ελπίζει το κόμμα του να διατηρήσει τουλάχιστον ένα δήμο, προκειμένου να αποφύγει τις εκκλήσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του να παραιτηθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Οι αναμενόμενες απώλειες των Τόρις σε δήμους, αλλά και στις επαναληπτικές εκλογές για την έδρα του Μπλάκπουλ στη Βουλή, θα ενισχύσουν τις ελπίδες των Εργατικών για σαρωτική νίκη και συντριπτική πλειοψηφία στη επερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν την πρόθεση ψήφου υπέρ των Εργατικών για τις βουλευτικές εκλογές να βρίσκεται στο 44% και των Συντηρητικών στο 18%.

«Περιμένουμε σοβαρές απώλειες. Αν θέλετε, όμως, καλύτερες κρατικές υπηρεσίες και χαμηλότερους φόρους, ψηφίστε Συντηρητικούς σήμερα», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του SkyNews. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, υπογράμμισε ότι το κόμμα του πρέπει οπωσδήποτε να κεφαλαιοποιήσει την υποχώρηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Οι Εργατικοί αναμένεται να επικρατήσουν στην περιφέρεια του Μπλάκπουλ στη βόρεια Αγγλία, η έδρα της οποίας στη Βουλή χήρευσε μετά την παραίτηση του τοπικού βουλευτή των Τόρις. Οι Συντηρητικοί αναμένεται να διατηρήσουν τον δήμο του Τιζ Βάλεϊ, χάρη στη δημοτικότητα του σημερινού δημάρχου Μπεν Χάουτσεν. «Βρισκόμαστε στον δρόμο διεκδικώντας κάθε ψήφο», δήλωνε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού, απαριθμώντας τις πρόσφατες επιτυχίες του Σούνακ, όπως η έναρξη του προγράμματος απέλασης αιτούντων ασύλου στη Ρουάντα. Ενδεχόμενη ήττα του Χάουτσεν και του Συντηρητικού δημάρχου των Ουέστ Μίντλαντς, Αντι Στριτ, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας του Σούνακ από απογοητευμένα στελέχη του κόμματος.

Οι Εργατικοί ετοιμάζονται να αφήσουν πίσω το 2019, όταν το κόμμα σημείωσε τα χαμηλότερα ποσοστά μετά το 1935. Η προσεκτική προσέγγιση του Στάρμερ και η μετακίνηση του κόμματος προς το Κέντρο μοιάζει να αποδίδει καρπούς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ίσως αποδείξει σήμερα το αποτέλεσμα της κάλπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT