Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Για πρώτη φορά στην τελετή έναρξης οι αθλητές θα επιβιβασθούν σε σκάφη για πλωτή παρέλαση στον Σηκουάνα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εννέα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo με δώδεκα νεκρούς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα θέσουν τη χώρα σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, με την ανησυχία να έχει κορυφωθεί εξαιτίας της επίθεσης στο θέατρο της Μόσχας τον περασμένο μήνα.

Για πρώτη φορά, όμως, η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο. Οι αθλητές θα επιβιβασθούν σε σκάφη για πλωτή παρέλαση στον Σηκουάνα, ενώπιον μισού εκατομμυρίου θεατών σε εξέδρες και σε μπαλκόνια κατά μήκος του ποταμού. Παρότι κάποιοι προειδοποιούν ότι η πλωτή παρέλαση προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες σε κακόβουλους παίκτες, η δήμαρχος Αν Ινταλγκό εκφράζει την πεποίθηση πως τα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

«Το Παρίσι θα είναι φρούριο για την τελετή έναρξης και η αστυνομία έχει αναπτύξει κάθε μέσο», λέει ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας Φρεντερίκ Πεσενάρ στους Times της Νέας Υόρκης. Η παρέλαση θα καλύψει πέντε χιλιόμετρα ποταμού και θα διέλθει μπροστά από εκατοντάδες ιστορικά κτίσματα διαφορετικών εποχών, όπως το ανάκτορο του Λούβρου και ο Πύργος του Αϊφελ. Οι Αρχές έχουν εντοπίσει περισσότερα από 100 σημεία κατάλληλα για ελεύθερους σκοπευτές κατά μήκος του ποταμού, όπως στέγες, παράθυρα, σωληνώσεις, σήραγγες και υπόνομοι.

«Η τελετή έναρξης θα απαιτήσει περίπλοκο σχέδιο ασφαλείας, το οποίο δεν πρόκειται να εξαλείψει κάθε κίνδυνο», σημειώνει ο πρώην διοικητής εκπαίδευσης της γαλλικής αστυνομικής ακαδημίας, Μπερτράν Καβαλιέ. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής ενέργειας έχει συνυπολογισθεί στα σχέδια και τα σενάρια της διοργάνωσης. Ο αριθμός θεατών στις κερκίδες που έχουν ήδη υψωθεί στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και κατά μήκος της όχθης του Σηκουάνα έχει μειωθεί σημαντικά κατόπιν σύστασης της αστυνομίας.

Η Γαλλία διαθέτει, άλλωστε, μακρά εμπειρία μεγάλων διοργανώσεων, ενώ ακόμη και αποτυχίες, όπως τα επικίνδυνα προβλήματα στη διαχείριση του πλήθους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2022, στάθηκαν αφορμές για εξαγωγή πολύτιμων διδαγμάτων.

Οι όχθες του Σηκουάνα πριν από το σημείο της τελετής έναρξης έχουν κηρυχθεί «ζώνες αυξημένης προστασίας» και θα είναι κλειστές στην κίνηση οχημάτων και πεζών οκτώ ημέρες πριν από την τελετή έναρξης. Οι κάτοικοι της παραποτάμιας ζώνης και οι εργαζόμενοι σε αυτή θα πρέπει να εξασφαλίσουν κώδικα QR, τον οποίο οφείλουν να επιδεικνύουν για να εισέλθουν στην απαγορευμένη ζώνη. Το απόγευμα της τελετής, ο εναέριος χώρος πάνω από τη γαλλική πρωτεύουσα θα κλείσει σε ακτίνα 160 χλμ., με τα τέσσερα αεροδρόμια του Παρισιού να διακόπτουν προσωρινά τη λειτουργία τους.

Η αστυνομία θα πραγματοποιεί περιπολίες στους υπονόμους και στις σήραγγες δικτύων κοινής ωφελείας. Οι σταθμοί μετρό στην περιοχή της Κονκόρντ όπως και τα καταστήματα, εστιατόρια και καφέ θα παραμείνουν κλειστά.

Στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων θα ελέγχουν τις λέμβους που θα μεταφέρουν τους αθλητές στον ποταμό, ενώ τέσσερα ελικόπτερα θα υπερίπτανται της πλατείας, εξοπλισμένα με συσκευές εντοπισμού και κατάρριψης drones. Η αστυνομική δύναμη στους δρόμους της πρωτεύουσας και των προαστίων της θα υπερβεί τους 45.000 άνδρες και γυναίκες.

Τον πυθμένα του Σηκουάνα θα ερευνούν 100 δύτες ειδικοί στην εξουδετέρωση εκρηκτικών, ενώ τη ζώνη θα επιτηρούν 650 άνδρες της αντιτρομοκρατικής, 700 πυροσβέστες ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση χημικών και βιολογικών επιθέσεων, 2.000 υπάλληλοι εταιρειών ασφαλείας και 2.500 ξένοι αστυνομικοί, πολλοί από τις ΗΠΑ συνοδευόμενοι από σκύλους ανιχνευτές εκρηκτικών.

Στην τελετή έναρξης θα παρευρεθούν 206 αντιπροσωπείες χωρών και 10.500 αθλητές. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προσκαλέσει 120 αρχηγούς κρατών στην τελετή. Ακόμη και η παραδοσιακά καχύποπτη αμερικανική υπηρεσία διπλωματικής ασφάλειας, αρμόδια για την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού, ενέκρινε τα σχέδια ασφαλείας και χαρακτήρισε ασφαλή την τοποθεσία της τελετής έναρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT