«Ξενοφοβικές η Ιαπωνία και η Ινδία»: Αντιδράσεις για το σχόλιο Μπάιντεν

«Ξενοφοβικές η Ιαπωνία και η Ινδία»: Αντιδράσεις για το σχόλιο Μπάιντεν

O Λευκός Οίκος επιχείρησε να υποβαθμίσει τα σχόλια, λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε πρόθεση να προσβάλει καμία από τις δύο χώρες - συμμάχους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξενοφοβικές» χώρες αποκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος την Ιαπωνία και την Ινδία, τοποθετώντας τες μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα ως χώρες που «δεν θέλουν μετανάστες».

Μιλώντας σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία το βράδυ της Τετάρτης, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου αφορούν «την ελευθερία, την Αμερική και τη δημοκρατία».

«Γιατί; Γιατί εμείς καλωσορίζουμε τους μετανάστες. Σκεφτείτε το. Γιατί η Κίνα παρουσιάζει τέτοια οικονομική επιβράδυνση; Γιατί η Ιαπωνία δυσκολεύεται; Το ίδιο και η Ρωσία και η Ινδία; Γιατί είναι ξενοφοβικές. Δεν θέλουν τους μετανάστες», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο επικριτικός χαρακτηρισμός σε βάρος της Ιαπωνίας ήρθε μερικές εβδομάδες αφότου ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τη συμμαχία ΗΠΑ – Ιαπωνίας «άθραυστη», κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φούμιο Κισίντα, στην Ουάσιγκτον. 

O Λευκός Οίκος επιχείρησε να υποβαθμίσει τα σχόλια, λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε πρόθεση να προσβάλει καμία από τις δύο χώρες-συμμάχους. «Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας γνωρίζουν καλά και με απτούς τρόπους πόσο εκτιμά ο πρόεδρος Μπάιντεν τη φιλία τους και τη συνεργασία τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι. 

Παρ’ όλα αυτά, δεν έλειψαν οι επικρίσεις σε βάρος του. 

Ο Ελντριτζ Κόλμπι, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο υπουργείο Αμυνας επί διοίκησης Τραμπ, σχολίασε στο Χ πως η Ιαπωνία και η Ινδία «είναι δύο από τους πιο ισχυρούς και σημαντικούς συμμάχους μας. Θα πρέπει να τους απευθυνόμαστε με τον σεβασμό που τους αρμόζει. Το να διατηρούμε στενόμυαλες προοδευτικές απόψεις για τους συμμάχους μας είναι πατρονάρισμα και ανοησία». 

Οπως παρατήρησε ο Sadanand Dhume, ειδικός σε θέματα Νότιας Ασίας στο American Enterprise Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, τα σχόλια Μπάιντεν θα τύχουν ψυχρής υποδοχής στην Ινδία, που βιώνει «μια έξαρση εθνικισμού»: «Θα επιβεβαιώσει την πεποίθηση μερίδας Ινδών πως ο Μπάιντεν δεν πρόσκειται φιλικά προς την Ινδία. Δεν θα δουν με καλό μάτι το γεγονός πως έβαλε στο ίδιο “καζάνι” την Ινδία με αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα», σημειώνει ο ίδιος. 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT