Καταλήψεις για τη Γάζα σε Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Αμστερνταμ και Γάνδη

Καταλήψεις για τη Γάζα σε Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Αμστερνταμ και Γάνδη

Κινητοποιήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα πραγματοποιούνται σε περισσότερα από 100 πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο, με πολλά από αυτά να βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου γεννήθηκε το κίνημα διαμαρτυρίας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρετανοί φοιτητές έστησαν σκηνές στις ιστορικές πανεπιστημιουπόλεις της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους της Γάζας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα αμερικανικά campus.

Μέχρι νωρίς το πρωί χθες, Δευτέρα, οι φοιτητές είχαν στήσει δεκάδες πολύχρωμες σκηνές στο γρασίδι έξω από το νεογοτθικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του 19ου αιώνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ανέφεραν ότι ενώνονται με 100 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 34.700 Παλαιστινίων.

Προς το παρόν, οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει από τις κινητοποιήσεις στα βρετανικά πανεπιστήμια είναι ειρηνικές σε αντίθεση με σκηνές από τις ΗΠΑ, που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου αστυνομικοί των ΜΑΤ με κλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης διέλυσαν διαδηλωτές και προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Δεν υπήρχε ορατή αστυνομική παρουσία στην Οξφόρδη, σύμφωνα με φωτογράφο του Reuters.

«Σεβόμαστε το δικαίωμα των φοιτητών»

Οι διαδηλώσεις του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ενέπνευσαν πολλούς φοιτητές που ξεκίνησαν παρόμοιες κινητοποιήσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και αλλού, με τους φοιτητές να ζητούν κατάπαυση του πυρός και να απαιτούν από τις σχολές τους να αποεπενδύσουν από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

«Η αλληλεγγύη είναι σημαντική σε κάθε κίνημα», δήλωσε σε συνέντευξή της η 19χρονη Ρόζι Γουίλσον, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Εκπρόσωπος της διοίκησης δήλωσε από την πλευρά του ότι το πανεπιστήμιο, στους πολλούς αποφοίτους του οποίου περιλαμβάνονται οι πρωθυπουργοί Μάργκαρετ Θάτσερ και Μπόρις Τζόνσον και οι συγγραφείς Οσκαρ Ουάιλντ και Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, ήταν ενήμερο για τις διαδηλώσεις.

«Σεβόμαστε το δικαίωμα των φοιτητών και των μελών του προσωπικού μας στην ελευθερία της έκφρασης με τη μορφή ειρηνικών διαδηλώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ζητάμε από όλους όσοι συμμετέχουν να το κάνουν με σεβασμό, ευγένεια και ενσυναίσθηση… Δεν υπάρχει χώρος για μισαλλοδοξία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Βέλγοι και Ολλανδοί φοιτητές στο κύμα διαμαρτυρίας

Εν τω μεταξύ, φοιτητές στο Βέλγιο και στην Ολλανδία κατέλαβαν επίσης χθες Δευτέρα τμήματα των πανεπιστημίων της Γάνδης και του Αμστερνταμ αντίστοιχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Γάζα.

Σε πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ (UvA) στο κέντρο της ολλανδικής πρωτεύουσας, εκατοντάδες φοιτητές έστησαν δεκάδες σκηνές υιοθετώντας το αίτημα για τερματισμό των συνεργασιών με το Ισραήλ.

Ωστόσο, η διαμαρτυρία των φοιτητών στο Αμστερνταμ είχε βίαιη τροπή και επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος του UvA είχε προειδοποιήσει,ότι εάν οι φοιτητές αποφάσιζαν να διανυκτερεύσουν, η διοίκηση θα το ανέφερε στην αστυνομία.

Στο γειτονικό Βέλγιο, περίπου 100 φοιτητές κατέλαβαν επίσης τμήμα του Πανεπιστημίου UGent της Γάνδης.

Αρκετοί εργαζόμενοι και καθηγητές του UGent υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή υπέρ της διαμαρτυρίας και κατά της απόφασης του πανεπιστημίου να συνεχίσει τη συνεργασία, σε επίπεδο έρευνας, με το Ισραήλ.

«Το UGent δεν δίνει ποτέ άδεια για την κατάληψη κτιρίων, αλλά, αν αυτό συμβεί, ισχύει γενικό πλαίσιο», δήλωσε ο πρύτανης Ρικ Βαν ντε Βάλε.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ανακοίνωσαν ότι η διαμαρτυρία τους θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT