Βαλκάνια – Ερευνα: Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας

Βαλκάνια – Ερευνα: Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας

Αντιθέτως η Ελλάδα εμφανίζεται ως τρίτη μεγαλύτερη απειλή για τους Αλβανούς, στην πρώτη φορά που η έρευνα του IRI συμπεριέλαβε και τα Τίρανα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έπαυσαν πλέον να θεωρούν την Ελλάδα απειλή για τη χώρα τους, όπως για πρώτη φορά καταδεικνύει διεθνής έρευνα, ενώ ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, σοβαρή απειλή για τη χώρα τους θεωρούν την Ελλάδα οι Αλβανοί.

Η τακτική έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου International Republican Institute (IRI), το οποίο μετρά πάνω από τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας, κατέγραψε φέτος για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών που οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας αντιλαμβάνονται ότι συνιστούν απειλή για αυτούς.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές ημέρες, για τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας απειλή συνιστά πρώτα από όλα η Βουλγαρία (ποσοστό 23% όσων συμμετείχαν, με αυθόρμητη απάντηση), η οποία ως γνωστόν εμποδίζει σήμερα την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα στοιχεία της έρευνας του ινστιτούτου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, δείχνουν ότι μετά τη Βουλγαρία οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας αντιλαμβάνονται ως απειλή τη Ρωσία (12%), το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία (10% και 9% αντιστοίχως) κυρίως εξαιτίας του αλβανόφωνου πληθυσμού στη χώρα τους, και την πεντάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ με 8%.

Αντιθέτως ως σημαντικότερο σύμμαχο εκλαμβάνουν τη Σερβία (34%), τις ΗΠΑ (17%), την Τουρκία (12%), τη Ρωσία (8%) και την Αλβανία (5%).

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη, οι ψηφοφόροι της Βόρειας Μακεδονίας προσέρχονται στις κάλπες τόσο για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών όσο και για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου.

Αντιθέτως η Ελλάδα εμφανίζεται ως απειλή για τους Αλβανούς, στην πρώτη φορά που η έρευνα αυτή συμπεριέλαβε και την Αλβανία. Συγκεκριμένα, ως κυριότερη απειλή για τη χώρα τους θεωρούν τη Σερβία (36%) και ακολουθεί η Ρωσία (32%), με την Ελλάδα τρίτη σημαντικότερη απειλή (9%).

Οι Αλβανοί πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις ΗΠΑ, με το 56% να τις θεωρεί τον σημαντικότερο σύμμαχο της Αλβανίας, και με δεύτερο την Ιταλία (10%) και τρίτο την Τουρκία (8%).

Στην αντίστοιχη έρευνα μεταξύ των πολιτών της Σερβίας βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικών συμμάχων των Σέρβων (3%), μετά τη Ρωσία (46%), την Κίνα (14%) και την Ουγγαρία (5%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT