Συνεχίζονται οι αναταράξεις για την Boeing, η οποία βρίσκεται εν μέσω νέας έρευνας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές αεροπορικής ασφάλειας, μετά την παραδοχή πως ενδέχεται να μην έχουν επιθεωρηθεί επαρκώς τα αεροσκάφη της τύπου 787 Dreamliner.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), τον περασμένο μήνα η Boeing είχε προσέλθει «εθελοντικά» για να προειδοποιήσει ότι «ενδέχεται να μην έχει ολοκληρώσει» τους απαιτούμενους ελέγχους για την επαρκή ηλεκτρική ασφάλεια στο σημείο όπου τα φτερά ενώνονται με την άτρακτο ορισμένων αεροσκαφών 787 Dreamliners – ενός μεγάλου αεροσκάφους που χρησιμοποιείται συχνά σε διεθνείς πτήσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με εσωτερικό μέιλ που περιήλθε σε γνώση του BBC, την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ενημέρωσε το προσωπικό της πως «το παράπτωμα δεν προκάλεσε άμεσο ζήτημα ασφάλειας της πτήσης».
«Ταχύτατα αξιολογήσαμε το θέμα και ενημερωθήκαμε πως αρκετοί άνθρωποι παραβίασαν την πολιτική της εταιρείας μη εκτελώντας μια απαιτούμενη δοκιμή, αλλά καταγράφοντας τις εργασίες ως ολοκληρωμένες», ανέφερε ο Σκοτ Στόκερ, επικεφαλής του προγράμματος Boeing 787 σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς το προσωπικό.
«Η FAA διερευνά το αν η Boeing ολοκλήρωσε τις επιθεωρήσεις και αν οι υπάλληλοι της εταιρείας παραποίησαν τα αρχεία των ελέγχων», ανέφερε η υπηρεσία.
«Καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, η FAA θα λάβει οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα –όπως πάντα– για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως η αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής επιθεωρεί εκ νέου όλα τα 787 που βρίσκονται ακόμη στη γραμμή παραγωγής.
Πρόκειται για το τελευταίο πρόβλημα στη μακρά λίστα της Boeing τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως, τον Ιανουάριο, μια έξοδος κινδύνου σε αχρηστία αποκολλήθηκε από ένα νέο 737 Max 9 λίγο μετά την απογείωσή του – συμβάν που καθήλωσε προσωρινά δεκάδες αεροσκάφη της εταιρείας, επιβράδυνε την παραγωγή, μείωσε τις παραγγελίες και πυροδότησε ποινική έρευνα και ενδελεχείς ελέγχους.
Η αξιοπιστία της Boeing είχε υποστεί βαρύ πλήγμα το 2018 και 2019 όταν, μέσα σε πέντε μήνες, συνετρίβησαν δύο αεροσκάφη της προκαλώντας τον θάνατο 346 ανθρώπων.
Πηγή: BBC