Γάζα: Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις, ανησυχία για την ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις, ανησυχία για την ανθρωπιστική βοήθεια

Στο Κάιρο είναι στραμμένα τα βλέμματα, όπου το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κάιρο είναι στραμμένα τα βλέμματα, όπου το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Στις διαπραγματεύσεις δίνει το «παρών» και ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Oυίλιαμ Μπερνς.

Στόχος της Χαμάς, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της, είναι να «τερματιστεί η επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων», με τον αξιωματούχο της οργάνωσης, Οσάμα Χαμντάν, ωστόσο, να προειδοποιεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι εάν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας νωρίτερα σήμερα, κλείνοντας έναν ζωτικής σημασίας δρόμο για τη βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα του λιμού. «Το πέρασμα της Ράφα ήταν και θα παραμείνει ένα καθαρά αιγυπτιακοπαλαιστινιακό πέρασμα», δήλωσε ο Χαμντάν.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις το βράδυ της Τρίτης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε πως η πρόταση της Χαμάς για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είχε ως στόχο «να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα». Ο ίδιος διαβεβαίωσε στη συνέχεια πως «αυτό δεν συνέβη».

Οπως ανέφερε, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας στο Κάιρο, το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε την κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα ως ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς.

Η εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία

Μάλιστα ο Νετανιάχου, σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο, έδωσε εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία να «συνεχίσει να είναι άκαμπτη ως προς τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση των ομήρων», καθώς και για τις εγγυήσεις αναφορικά «με την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές «θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι».

Και ενώ σε διπλωματικό επίπεδο το Ισραήλ αντιτάσσεται επί του παρόντος σε μια κατάπαυση του πυρός, οι αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα συνεχιζονται.

Λευκός Οίκος: Απαράδεκτο το Ισραήλ να κλείνει σημεία εισόδου

Από την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ είχε περιορίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας σε μόνο δύο αυστηρά ελεγχόμενα συνοριακά περάσματα: το Κερέμ Σαλόμ και τη Ράφα, τα οποία βρίσκονται στο νότιο τμήμα του θύλακα. Το Κερέμ Σαλόμ έκλεισε από τον ισραηλινό στρατό την Κυριακή μετά από μια επίθεση της Χαμάς και πλέον έχει κλείσει και το πέρασμα της Ράφα μετά την κατάληψή του. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν «απαράδεκτο» το κλείσιμο από το Ισραήλ δύο σημαντικών σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

«Τα κλειστά σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν ξανά, είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιέρ, διευκρινίζοντας ότι το σημείο εισόδου του Κερέμ Σαλόμ αναμένεται ν’ ανοίξει ξανά αύριο, Τετάρτη.

ΟΗΕ: Το Ισραήλ «έφραξε» τις κύριες εισόδους βοήθειας στη Γάζα

Ο ΟΗΕ και διεθνείς υπηρεσίες αρωγής δήλωσαν ότι το κλείσιμο των δύο σημείων διέλευσης έχει ουσιαστικά αποκόψει τον παλαιστινιακό θύλακα από την εξωτερική βοήθεια και ελάχιστες προμήθειες υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Συγκεκριμένα, ο Τζενς Λάερκε, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ ότι «έφραξε» τις δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα. Εάν δεν μπαίνουν καύσιμα στον θύλακα «θα ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να τερματιστεί η ανθρωπιστική επιχείρηση», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο κύριος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για της Παλαιστίνιους της Γάζας σχολίασε επίσης ότι η «καταστροφική πείνα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, ιδίως στη βόρεια Γάζα, θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο» εάν διακοπούν οι αποστολές βοήθειας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε την επιχείρηση στη Ράφα «με τον πιο έντονο τρόπο», τονίζοντας ότι ο ισραηλινός έλεγχος του περάσματος θέτει σε κίνδυνο τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και τη δυνατότητα των κατοίκων να εγκαταλείψουν τη Γάζα για ιατρική περίθαλψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT