ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απομένει ένας μήνας πριν από τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών και η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητάει τρόπους «απάντησης» στις απόπειρες ανάμειξης της Μόσχας και του Πεκίνου, μετά τον εντοπισμό δικτύου επιρροής τους με στόχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που οδήγησε στην έναρξη ερευνών, αλλά και σε εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προειδοποιήσει για εντατικοποίηση της εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη Μόσχα με στόχο να επηρεαστεί υπέρ της Ακροδεξιάς το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και να αποδυναμωθεί η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία.
Ερευνες στην AfD
Στη βελγική πρωτεύουσα διεξήχθησαν μάλιστα χθες έρευνες στο γραφείο του επικεφαλής υποψηφίου και νυν ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μαξιμίλιαν Κραχ, μετά την πρόσφατη σύλληψη του βοηθού του, ως υπόπτου για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο εισαγγελέας της Δρέσδης, άλλωστε, ξεκίνησε έρευνα για τον Κραχ με την υποψία ότι έχει χρηματιστεί και από τη Ρωσία. Ο Γερμανός δεν είναι ο πρώτος ευρωβουλευτής που κατηγορείται για χρηματισμό από Μόσχα και Πεκίνο, μια και το Βέλγιο έχει αρχίσει έρευνες για ευρωβουλευτές που φέρεται να έχουν λάβει χρήματα από τη Ρωσία.
Στην Τσεχία –πρόσφατος «στόχος» ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων– αποκαλύφθηκε, τέλη Μαρτίου, ρωσικό δίκτυο που διέδιδε προπαγάνδα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω του ιστότοπου Voice of Europe. Για τον λόγο αυτό, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο και ο Τσέχος ομόλογός του Πετρ Φιάλα ζήτησαν νέο γύρο κυρώσεων, ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να «αντιταχθεί στις κακόβουλες ενέργειες της Ρωσίας». Οι εκκλήσεις τους φαίνεται ότι εισακούστηκαν από την Κομισιόν, που σήμερα θα παρουσιάσει στα κράτη-μέλη την πρότασή της για το 14ο «πακέτο» κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, που περιλαμβάνει –ανάμεσα σε άλλα– απαγόρευση χρηματισμού πολιτικών κομμάτων από τη Μόσχα, αλλά και κυρώσεις έναντι του Voice of Europe.
Κρίσιμης σημασίας αναδεικνύεται για τα ευρωπαϊκά κόμματα –του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου– η αναχαίτιση της «επέλασης» της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη η εταιρεία Europe Elects, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) διατηρεί την «πρωτιά» και αναμένεται να κερδίσει 183 έδρες (από τις συνολικά 720 του Ευρωκοινοβουλίου), οι Σοσιαλιστές (S&D) βρίσκονται δεύτεροι με 140 έδρες, την τρίτη θέση διεκδικούν ταυτόχρονα οι Φιλελεύθεροι (Renew) και οι υπερδεξιοί Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) με 86 έδρες, η Ακροδεξιά (ID) έρχεται τέταρτη με 84, έπονται οι Πράσινοι με 48 και η Αριστερά με 44 έδρες αντίστοιχα.
«Βέτο» των Σοσιαλιστών
Με τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται ότι η συνέχιση της «συμμαχίας» μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων είναι εφικτή μετά τις εκλογές, ωστόσο, οι Σοσιαλιστές ζητούν ξεκάθαρα από τους κεντροδεξιούς να ξεκαθαρίσουν εάν θα συνεργαστούν με τους υπερσυντηρητικούς του ECR (πολιτική «οικογένεια» του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι).
Σε διακήρυξη, που υιοθέτησαν σε συνέδριό τους στο Βερολίνο το Σάββατο, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζήτησαν από «όλα τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κόμματα να απορρίψουν σθεναρά κάθε ομαλοποίηση, συνεργασία ή συμμαχία με την άκρα Δεξιά». Επί της ουσίας, έθεσαν τα όρια συνεργασίας με το ΕΛΚ περιπλέκοντας το ζήτημα έγκρισης της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η διακήρυξη, άλλωστε, υπεγράφη λίγες ημέρες μετά τα σχόλια της υποψήφιας προέδρου για την Κομισιόν εκ μέρους του ΕΛΚ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ECR.