Mπλόκο Τατάρ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Mπλόκο Τατάρ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων απέρριψε την πρόταση της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, απέρριψε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, μετά τη συνάντηση με την απεσταλμένη του ΟΗΕ στα κατεχόμενα, ο Τατάρ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής στις διαπραγματεύσεις, εάν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Από την πλευρά της, η Ολγκίν έκανε λόγο για «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» και εξέφρασε την ελπίδα της ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα μπορέσουν «να ακούσουν τους πολίτες». Οπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενημέρωσε τον Τατάρ για τη διεθνή υποστήριξη σε μια διαρκή λύση του Κυπριακού.

Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της οποίας τόνισε ότι είναι ευθύνη των δύο ηγετών να ακούσουν την επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκησε περίπου 75 λεπτά, η κ. Ολγκίν ανέφερε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ερωτηθείσα εάν ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες, η κ. Ολγκίν απάντησε «φυσικά» και ότι συζήτησε μαζί του για όλες τις συναντήσεις της σε Ουάσιγκτον, Μόσχα και Ευρώπη.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT