Εκατομμύρια άδεια σπίτια στην Ιαπωνία, καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται

Εκατομμύρια άδεια σπίτια στην Ιαπωνία, καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται

Τα άδεια, αχρησιμοποίητα σπίτια στην Ιαπωνία αυξάνονται διαρκώς και αγγίζουν πλέον τα εννέα εκατομμύρια (περισσότερα από τους μόνιμους κατοίκους της Νέας Υόρκης), καθώς στη χώρα της ανατολικής Ασίας ο πληθυσμός συνεχίζει να μειώνεται

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα άδεια, αχρησιμοποίητα σπίτια στην Ιαπωνία αυξάνονται διαρκώς και αγγίζουν πλέον τα εννέα εκατομμύρια (περισσότερα από τους μόνιμους κατοίκους της Νέας Υόρκης), καθώς στη χώρα της ανατολικής Ασίας ο πληθυσμός συνεχίζει να μειώνεται. 

Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι γνωστά στην Ιαπωνία ως “akiya” – όρος που συνήθως αναφέρεται σε εγκαταλελειμμένες κατοικίες, «κρυμμένες» σε αγροτικές περιοχές.

Ομως ολοένα και περισσότερα akiya παρατηρούνται στις μεγαλουπόλεις, όπως το Τόκιο και το Κιότο, και αυτό αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση που είναι παράλληλα αντιμέτωπη με τη γήρανση του πληθυσμού και την ανησυχητική μείωση του αριθμού των γεννήσεων.

«Είναι σύμπτωμα της μείωσης του πληθυσμού της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Τζέφρι Χολ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών Kanda στην Τσίμπα. Το πρόβλημα δεν προκύπτει από την κατασκευή «υπερβολικά πολλών» σπιτιών αλλά συνδέεται με την έλλειψη ανθρώπων, σχολιάζει ο ίδιος. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, το 14% του συνόλου των κατοικιών στην Ιαπωνία είναι κενές.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι δεύτερες κατοικίες καθώς και εκείνες που μένουν κενές για άλλους λόγους – παραδείγματος χάριν οι ιδιοκτήτες τους εργάζονται στο εξωτερικό.

Τα παλαιότερα akiya που αφήνονται στην τύχη τους, αποτελούν έμμεση πηγή πολλαπλών προβλημάτων για τις τοπικές κοινότητες, όπως είναι η αύξηση του κινδύνου για τους διασώστες όταν επιχειρούν μετά από μία καταστροφή, σε μία χώρα που πλήττεται συχνά από σεισμούς. 

Τα akiya συχνά μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, αλλά με την κατακόρυφη πτώση του δείκτη γονιμότητας, πολλά από αυτά μένουν χωρίς κληρονόμο, ή κληρονομούνται από άτομα που έχουν μετακομίσει στις πόλεις και δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην επαρχία. 

Ορισμένα σπίτια μένουν επίσης σε αδράνεια, επειδή οι τοπικές αρχές δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες λόγω κακής τήρησης αρχείων. Αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες να προσελκύσουν νεότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής ή επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες.

Εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής της Ιαπωνίας, για ορισμένους ιδιοκτήτες είναι φθηνότερο να διατηρήσουν ένα εγκαταλελειμένο σπίτι από το να το κατεδαφίσουν.

Πηγή CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT