«Γκριζάρουν» πάλι την κάλπη

Ο Τραμπ και η «αυλή» του καλλιεργούν εκ νέου κλίμα αμφισβήτησης του αποτελέσματος

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγαπημένη συνήθεια των Αμερικανών δημοσιογράφων τις τελευταίες ημέρες είναι να συγκρίνουν την ημερήσια ατζέντα του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, των δύο μονομάχων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την ώρα που ο πρώτος μιλούσε σε εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα στο Καπιτώλιο, ο δεύτερος άκουγε την κατάθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς στη δίκη εναντίον του για την εξαγορά της σιωπής της, έναντι 130.000 δολαρίων που εγγράφηκαν ως «νομικές δαπάνες».

«Γκριζάρουν» πάλι την κάλπη-1Οι διαφορές των δύο ανδρών, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής αλλά και πρακτικής, είναι σουρεαλιστικές. Ο Μπάιντεν, π.χ., έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «υπαρξιακή απειλή» και η κυβέρνησή του έχει συντάξει 100 νέες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις. Στον αντίποδα, ο Τραμπ ασκούσε προσφάτως πιέσεις σε στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία του με αντάλλαγμα, όταν εκλεγεί πρόεδρος, να ακυρώσει όλες τις προαναφερθείσες πολιτικές Μπάιντεν που πλήττουν την κερδοφορία τους. «Αν δώσετε ένα δισ. δολάρια στον αγώνα μου είναι ευκαιρία για εσάς, αν αναλογιστείτε πόσα θα γλιτώσετε από τον περιορισμό της φορολογίας και την άρση των ρυθμίσεων». Αυτό σε αδρές γραμμές ήταν το κυνικό παζάρι που τους πρόσφερε στο πλαίσιο δείπνου στο κλαμπ του Μαρ-α-Λάγκο, σύμφωνα με αποκάλυψη της «Ουάσιγκτον Ποστ».

Οριακές καταστάσεις

Παρ’ όλα αυτά, οι εθνικές δημοσκοπήσεις παραμένουν αμφίρροπες, στα όρια του στατιστικού λάθους, και στις περισσότερες από τις επτά πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών προηγείται ελαφρώς ο Τραμπ. Αυτό έχει αρχίσει να προβληματίζει έντονα το πολιτικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον, καθώς εκτός από τον ίδιο τον Τραμπ, που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου (το προέβλεψε και ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN αυτήν την εβδομάδα), ανάλογη γραμμή ακολουθούν δημοσίως κι αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

«Θα δούμε αν οι εκλογές θα είναι νόμιμες και έγκυρες», σχολίασε σε συνέντευξή της η Ελίζ Στεφάνικ, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, η οποία καλοβλέπει τη θέση της Κάμαλα Χάρις.

Ο Ρεπουμπλικανός Τιμ Σκοτ, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, που θεωρείται και πιθανός υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τραμπ, αρνήθηκε έξι συναπτές φορές να δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. O κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα, Νταγκ Μπέργκουμ, ο οποίος είναι επίσης ένα από τα φαβορί για υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, αρνήθηκε να εξετάσει το σενάριο ήττας του τέως προέδρου. «Ανυπομονώ τον επόμενο Ιανουάριο να δω την αντιπρόεδρο Χάρις να επικυρώνει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ», διακήρυξε.

«Θα δούμε αν οι εκλογές θα είναι νόμιμες και έγκυρες», προειδοποίησε σε συνέντευξή της στο NBC η Ελίζ Στεφάνικ, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, σχολιάζοντας τις προσπάθειες για απάλειψη του ονόματος Τραμπ από τα ψηφοδέλτια σε μια σειρά πολιτείες εξαιτίας του ρόλου του στις επιθέσεις της 6ης Ιανουαρίου 2021. Πάντως και η Στεφάνικ έχει κάθε λόγο να είναι αρεστή στον υποψήφιο πρόεδρο, αφού και η ίδια φιλοδοξεί να καταλάβει τη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ως γυναίκα έχει μεγάλες πιθανότητες να το πετύχει.

Αυτή που πλέον διαγράφηκε από τη σχετική λίστα είναι η Κρίστι Νόεμ, κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα και μέχρι πρότινος ανερχόμενο αστέρι στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών. Παραδεχόμενη όμως ότι σκότωσε τον ατίθασο σκύλο της, ηλικίας μόλις 14 μηνών, στην αυτοβιογραφία της, η Νόεμ υπέγραψε τον πολιτικό της επικήδειο. Οχι μόνο πολιτικοί της αντίπαλοι αλλά και υποστηρικτές της φάνηκαν να φρίττουν από την αναλγησία της, την οποία η ίδια απέδωσε στις δυσκολίες της αγροτικής ζωής. «Μόνο αν σκοτώσει κι ο Τραμπ τον σκύλο του θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η πράξη της», ήταν το σχόλιο σατιρικής εκπομπής. Eκτός μάχης φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον και η υπερσυντηρητική βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν μετά το φιάσκο της απόπειράς της να προκαλέσει πρόταση μομφής και αποπομπή του προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον (MTG), ομοϊδεάτη της μεν, πλην υπερβολικά ενδοτικού για τα γούστα της ρεπουμπλικανικής Ακροδεξιάς. Τα σφυρίγματα αποδοκιμασίας στη Βουλή αλλά και το «άδειασμά» της από τον Τραμπ, ο οποίος στήριξε τον Τζόνσον, δείχνουν ότι δύσκολα μπορεί να ελπίζει στο πολυπόθητο εισιτήριο στο πλευρό του.

Και στο τέλος, η οικονομία

Αν και ενδεχόμενη καταδίκη του Τραμπ στην υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς είναι πιθανό να επηρεάσει ένα μικρό αλλά αποφασιστικής σημασίας ποσοστό υποστηρικτών του, τα βασικά κριτήρια για την ψήφο του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ παραμένουν η οικονομία, ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής, ζητήματα στα οποία οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την πολιτική Μπάιντεν. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει επαρκώς εξηγήσει στην κοινή γνώμη πόσο αποτελεσματικά υπήρξαν τα Bidenomics. «Είναι απολύτως αληθές» ότι η οικονομία βελτιώθηκε σημαντικά επί προεδρίας Μπάιντεν, ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ο γκουρού του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, ο οποίος εκτίμησε πως αν χάσει τις εκλογές ο σημερινός πρόεδρος θα οφείλεται στην περηφάνια του, αφού από μετριοφροσύνη αποφεύγει να εκθέσει τα επιτεύγματά του. Εισακούοντας ενδεχομένως τις συμβουλές του, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε στην τελευταία του συνέντευξη στο CNN των οικονομικών επιδόσεων της κυβέρνησής του, απορρίπτοντας τις σχετικές δημοσκοπήσεις, που φέρουν τους Αμερικανούς να εμπιστεύονται τον Τραμπ περισσότερο από τον Μπάιντεν στον τομέα: «Η οικονομία είναι μια χαρά και οι δημοσκοπήσεις σφάλλουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT