Λιθουανία: Στον β’ γύρο θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές

Λιθουανία: Στον β’ γύρο θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές

Ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα επικράτησε με μεγάλη διαφορά στον α' γύρο της Κυριακής

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα και η πρωθυπουργός του Ιγκρίντα Σιμονίτε θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Λιθουανία, την 26η Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα στέλεχος της εκλογικής επιτροπής του κράτους της Βαλτικής.

Μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψηφοδελτίων στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, χθες Κυριακή, ο Γκ. Ναουσέντα καταλαμβάνει την πρώτη θέση (44% των ψήφων), με πελώρια διαφορά από την Ιγκρ. Σιμονίτε (με 20%), διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος απαιτούνταν το 50% συν μία ψήφος.

Η προεκλογική εκστρατεία εστιάστηκε στην ασφάλεια της χώρας και γενικά της Βαλτικής, εν μέσω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Ο 59χρονος Ναουσέντα δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί πίεση στους Δυτικούς συμμάχους της χώρας ώστε να αυξήσουν τη στρατιωτική ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Πάνω από τους μισούς Λιθουανούς πιστεύουν ότι μια ρωσική επίθεση είναι πιθανή ή ακόμη και πολύ πιθανή, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ELTA/Baltijos Tyrimai. Οι λιθουανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν τον Μάρτιο ότι η Ρωσία βρισκόταν σε πορεία προς ενίσχυση των στρατιωτικών της ικανοτήτων κατά μήκος των συνόρων της με το ΝΑΤΟ.

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής, συμπεριλαμβανομένων των Ναουσέντα και Σιμονίτε, είπαν στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ότι διατηρούν αποθέματα τροφίμων στο σπίτι σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης.

«Κάνω ό,τι μπορώ για να βεβαιωθώ ότι δεν θα χρειαστεί», είπε ο Γκ. Ναουσέντα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης.

Τόσο ο Ναουσέντα όσο και η Σιμονίτε υποστηρίζουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε τουλάχιστον 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Λιθουανίας, από το 2,75% που σχεδιάστηκε για φέτος, για να πληρώσει για τον εκσυγχρονισμό του στρατού και των υποδομών της για την υποστήριξη μιας ταξιαρχίας γερμανικών στρατευμάτων και των οικογενειών τους που θα αναπτυχθεί στη Λιθουανία και θα είναι έτοιμη για μάχη από το 2027.

Συμφωνίες και διαφωνίες

Ενώ συμφωνούν σχετικά με την πολιτική της Ρωσίας, οι δύο κύριοι υποψήφιοι διαφέρουν σε ζητήματα όπως οι συμβιβαστικές σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων, στις οποίες αντιτίθεται ο κ. Ναουσέντα, και έχουν ιστορικό σκληρών τσακωμών και άρνησης να μιλήσουν μεταξύ τους.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας έχει ημι-εκτελεστικό ρόλο, ο οποίος περιλαμβάνει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και την προεδρία του ανώτατου οργάνου πολιτικής άμυνας και εθνικής ασφάλειας, ενώ εκπροσωπεί τη χώρα στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα με την κυβέρνηση, ο πρόεδρος καθορίζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, μπορεί να ασκήσει βέτο στους νόμους και έχει λόγο στον διορισμό βασικών αξιωματούχων, όπως δικαστών, γενικού εισαγγελέα, αρχηγού υπεράσπισης και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT