Ιρανός βουλευτής ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα

Ιρανός βουλευτής ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα

Σε μια απρόσμενη αποκάλυψη, ένας Ιρανός βουλευτής ισχυρίστηκε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διαθέτει πυρηνικά

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια απρόσμενη αποκάλυψη, ένας Ιρανός βουλευτής ισχυρίστηκε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά αποφεύγει να το αναγνωρίσει επίσημα.

Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω συνεχούς διεθνούς ελέγχου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη συμμόρφωσή του με το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), κοινώς γνωστό ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Πρόκειται για μια ακόμη δήλωση Ιρανού αξιωματούχου που εγείρει ερωτήματα σχετικά με αυτό που η Τεχεράνη λέει ότι είναι το ειρηνικό πυρηνικό της πρόγραμμα.

Την περασμένη εβδομάδα σύμβουλος του ανώτατου Ιρανού ηγέτη δήλωσε ότι το Ιράν θα αλλάξει το πυρηνικό του δόγμα εάν το Ισραήλ απειλήσει την ύπαρξή του.

«Δεν έχουμε απόφαση να κατασκευάσουμε πυρηνική βόμβα, αλλά εάν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα», δήλωσε ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε φοιτητικό δίκτυο ειδήσεων του Ιράν την περασμένη Πέμπτη.

Πρόκειται για τον ίδιο σύμβουλο που πρόπερσι είχε δηλώσει ότι το Ιράν είναι τεχνικά έτοιμο να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει τη σχετική απόφαση.

Κυρώσεις

Η Τεχεράνη έλεγε πάντα ότι δεν είχε σχέδια να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Οι δυτικές κυβερνήσεις υποψιάζονται ότι επιθυμεί την πυρηνική τεχνολογία για την κατασκευή βόμβας. Το πυρηνικό της πρόγραμμα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης που οδήγησε σε κυρώσεις.

Τον Απρίλιο, εν μέσω τεταμένης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, το οποίο πιστεύεται ευρέως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είπε επίσης ότι οι ισραηλινές απειλές θα μπορούσαν να ωθήσουν το Ιράν να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα του.

Πηγή: YNet, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT