Εκλογές στην Καταλονία: Τα αποσχιστικά κόμματα έχασαν την πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο

Εκλογές στην Καταλονία: Τα αποσχιστικά κόμματα έχασαν την πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο

Σημαντική νίκη για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που τερμάτισε πρώτο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τέσσερα αποσχιστικά κόμματα της Καταλονίας απώλεσαν την πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο στις εκλογές της Κυριακής, θέτοντας πλέον σε βαθύτερη κρίση το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την υπόλοιπη Ισπανία, στο πλαίσιο του χάους που προξένησε το παράνομο δημοψήφισμα του 2017.

Πρακτικά τα αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην περιφέρεια της βορειοδυτικής Ισπανίας χθες, Κυριακή, αντέστρεψε τις αναλογίες στην καταλανική συνέλευση, αφού εκεί που το 2021 τα αποσχιστικά κόμματα είχαν συνολικά 74 έδρες και οι ενωτικοί 61, πλέον στη Βουλή των 135 εδρών όπου απαιτούνται 68 έδρες για την πλειοψηφία οι αποσχιστές έχουν μόνο 61 έδρες, ενώ τα κόμματα που ελέγχονται από τη Μαδρίτη 74 βουλευτές.

Ιδιαιτέρως, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κατήγαγε πολύ σημαντική νίκη, αυξάνοντας τις έδρες του από 33 σε 42.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έκανε λόγο για «ιστορικό θρίαμβο ο οποίος ανοίγει μια καινούργια πόρτα».

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τοπικό ηγέτη τον ανερχόμενο Σαλβαδόρ Ιγια, έρχεται πρώτο στην Καταλονία τόσο σε ψήφους όσο και σε έδρες.

Ακόμη εντυπωσιακότερη όμως είναι η άνοδος του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας: Τριπλασίασε τις ψήφους του και πενταπλασίασε τις έδρες του στο καταλανικό Κοινοβούλιο, εκλέγοντας 15 βουλευτές, την ώρα που το ακροδεξιό Vox παρέμενε στις έδρες.

Οπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρητές, το εκλογικό σώμα στην Καταλονία φαίνεται πλέον να έχει απογοητευτεί από την ηγεσία των αποσχιστών και κυρίως από τον Κάρλες Πουιτζδεμόντ (τον κύριο υπεύθυνο του παράνομου και συνταγματικά άκυρου δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου του 2017 υπέρ της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία) και τον νυν πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, Πέρε Αραγονές.

Το κόμμα του Πουιτζδεμόντ, το Γιουντς, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 35 βουλευτές, αν και αύξησε τη δύναμή του κατά τρεις έδρες. Εκμεταλλεύτηκε την κατάρρευση του άλλου κύριου κόμματος των αποσχιστών, του κεντροαριστερού ERC του απερχόμενου επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης. Το κόμμα του Πέρε Αραγονές έπεσε από τις 33 στις 20 έδρες χθες.

Η Μαδρίτη φαίνεται να έπαιξε σωστά το παιχνίδι της απαξίωσης των αποσχιστών και του ηγέτη τους, αντί να επιμείνει στη δίωξή τους. Ετσι μαζί με την ηγεσία των λεγόμενων «independendistas» απαξιώνεται και το ίδιο το αίτημα πολλών Καταλανών για ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Παρά ταύτα, πρέπει να επισημανθεί και η είσοδος στο Κοινοβούλιο της Καταλανικής Συμμαχίας ενός ακραία αποσχιστικού και ακροδεξιού μορφώματος που παίρνει για πρώτη φορά έδρες εκλέγοντας την Κυριακή δύο βουλευτές. Η ρητορική του χαρακτηρίζεται ως ανοικτά ξενοφοβική.

Πηγή: El Pais, The Economist, TVE

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT