Η Κομισιόν κατά της διοργανώτριας Αρχής της Eurovision

Η Κομισιόν κατά της διοργανώτριας Αρχής της Eurovision

Δώρο για τους «εχθρούς της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης να απαγορεύσει τις σημαίες της Ε.Ε. από τον τελικό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης να απαγορεύσει τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision, το Σάββατο, ήταν δώρο στους «εχθρούς της Ευρώπης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι συγκλονιστικό αυτό που έγινε», ανέφερε ο Σχοινάς μιλώντας στο Politico μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τραγουδιού, που παρακολούθησε ευρύ κοινό και ο οποίος επισκιάστηκε φέτος από πολιτικές διαμάχες.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η απόφαση της EBU να αποκλείσει για «πρώτη φορά» όλες τις σημαίες πλην εκείνων των συμμετεχουσών χωρών ήταν άκαιρη, δεδομένης και της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών τον επόμενο μήνα.

Εκπρόσωπος της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, λέγοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία όλων των μελών της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και η οποία συχνά κυματίζει μαζί με τις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

«Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της Ε.Ε. από τη Eurovision;» διερωτήθηκε ο επίτροπος και πρόσθεσε: «Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης».

Εκπρόσωπος της EBU δήλωσε από την πλευρά του ότι η πολιτική για τις σημαίες φέτος δεν άλλαξε φέτος και παραμένει «η ίδια όπως και το 2023», με τους οπαδούς να επιτρέπεται να φέρουν μόνο εκείνες των «συμμετεχουσών χωρών και τις σημαίες του ουράνιου τόξου/υπερηφάνειας».

Ωστόσο, στον περσινό διαγωνισμό υπήρχαν δεκάδες σημαίες της Ε.Ε. στο κοινό.

Το φάντασμα του πολέμου

Η Κομισιόν κατά της διοργανώτριας Αρχής της Eurovision-1
Το Νέμο με τη σημαία των μη δυαδικών ατόμων κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, μετά τη νίκη του στον διαγωνισμό (REUTERS/Denis Balibouse).

Το Νέμο, 24χρονο ράπερ από την Ελβετία που τραγούδησε για την αυτογνωσία του ως μη δυαδικού ατόμου, κέρδισε στη Eurovision.

Ωστόσο, ο φετινός διαγωνισμός που διεξήχθη στο Μάλμε της Σουηδίας, ήταν από τους πιο αμφιλεγόμενους στην ιστορία του, με το φάντασμα των συγκρούσεων στη Γάζα, την Ουκρανία και αλλού να ρίχνει βαριά σκιά στις εκδηλώσεις.

Πριν από τον τελικό, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μάλμε, πολλοί ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες. Οταν η διαγωνιζόμενη του Ισραήλ, Εντεν Γκολάν, ανέβηκε στη σκηνή, δέχθηκε αποδοκιμασίες και επευφημίες.

Το Νέμο, σχολιάζοντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το σόου ότι έσπασε κατά λάθος το τρόπαιό του ανέφερε ότι «αυτό μπορεί να διορθωθεί», ενώ πρόσθεσε πως «ίσως και η Eurovision χρειάζεται κάποιες διορθώσεις».

Πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT