Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις λεπτομερείς κινήσεις του στη Ράφα

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις λεπτομερείς κινήσεις του στη Ράφα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Γκάλαντ και ο Μπλίνκεν «συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα ... και λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση στην περιοχή της Ράφα»

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας του στη Ράφα της νότιας Γάζας και την κατάληψη του κοντινού συνοριακού περάσματος προς την Αίγυπτο, όπως ανέφερε το γραφείο του Γκάλαντ τη Δευτέρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Γκάλαντ και ο Μπλίνκεν «συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα … και λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση στην περιοχή της Ράφα εναντίον των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς, καθώς και για τη διασφάλιση του περάσματος της Ράφα», όπως ανακοινώθηκε.

Επιχείρηση ανακατάληψης περιοχής

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βαθιά στο βόρειο άκρο της Γάζας σήμερα Δευτέρα για να ανακαταλάβουν περιοχή όπου είχαν ισχυριστεί ότι είχαν νικήσει τη Χαμάς πριν από μήνες, ενώ στο άλλο άκρο του θυλάκου άρματα μάχης και στρατεύματα προωθούνταν μέσω αυτοκινητόδρομου στη Ράφα.

Με κάποιες από τις πιο σκληρές μάχες εδώ και εβδομάδες να διεξάγονται τώρα τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο άκρο της Γάζας, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν και πάλι τραπεί σε φυγή και οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ραγδαία.

Το Ισραήλ περιέγραψε την πρόσφατη επιστροφή του στο βόρειο τμήμα, από όπου απέσυρε τα περισσότερα από τα στρατεύματά του πριν από πέντε μήνες, ως μέρος του σταδίου «εκκαθάρισης» για να αποτραπεί η επιστροφή ενόπλων, ενώ τόνισε ότι η επιχείρηση αποτελεί μέρος του αρχικού του σχεδίου.

Οι Παλαιστίνιοι επισημαίνουν ότι η ανάγκη συνέχισης του πολέμου στα ερείπια προηγούμενων μαχών αποτελεί απόδειξη ότι οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ είναι ανέφικτοι.

Στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ καταυλισμούς της Γάζας που χτίστηκε πριν από 75 χρόνια για να στεγάσει Παλαιστίνιους πρόσφυγες από το σημερινό Ισραήλ, τα τανκς προωθήθηκαν προς την «καρδιά» της περιοχής.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι βλήματα των τανκς προσγειώνονταν στο κέντρο του καταυλισμού και ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεφαν αρκετά σπίτια.

Πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού από τις εκρήξεις υψώνονταν πάνω από τη βόρεια Γάζα την Κυριακή.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το σύστημα υγείας

Τα ισραηλινά στρατεύματα επιδιώκουν να εξαλείψουν τη Χαμάς, η οποία έχει δηλώσει από την πλευρά της ότι επιδιώκει να καταστρέψει το Ισραήλ. Ενοπλα μέλη της οργάνωσης εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσαν 1.200 άτομα, ενώ πήραν περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών της Γάζας, που εκφράζουν φόβους ότι πολλά ακόμη πτώματα έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια.

Οι μάχες έχουν ερημώσει τον παράκτιο θύλακο και έχουν προκαλέσει βαθιά ανθρωπιστική κρίση, με το υπουργείο Υγείας της Γάζας να προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι το ιατρικό σύστημα δέχεται μεγάλη πίεση και βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω έλλειψης καυσίμων για την τροφοδοσία των γεννητριών και των ασθενοφόρων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας ανέφεραν τη Δευτέρα ότι έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής 20 σορούς Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές στην Τζαμπάλια, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Βομβαρδισμοί της ανατολικής Ράφα

Στο άλλο άκρο της Γάζας, στη νότια πόλη Ράφα, απέναντι από τον συνοριακό φράχτη με την Αίγυπτο, το Ισραήλ ενέτεινε τους εναέριους και χερσαίους βομβαρδισμούς στις ανατολικές περιοχές, προκαλώντας θανάτους, μεταξύ άλλων, σε αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στη συνοικία Βραζιλία.

Το Ισραήλ διέταξε την απομάκρυνση των κατοίκων από τις ανατολικές περιοχές της Ράφα την περασμένη εβδομάδα και επέκτεινε την εντολή για τις κεντρικές περιοχές τις τελευταίες ημέρες, υποχρεώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ήδη εκτοπισμένοι, να αναζητήσουν νέα καταφύγια.

Εντείνονται οι βομβαρδισμοί

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι ισραηλινοί αεροπορικοί και χερσαίοι βομβαρδισμοί εντείνονται, καθώς και ότι τα τανκς έχουν αποκόψει την κύρια οδό που συνδέει βορρά – νότο και χωρίζει το ανατολικό τμήμα της πόλης από την κεντρική περιοχή.

«Τα τανκς έκοψαν τον δρόμο Σαλαντουντίν στα ανατολικά, οι δυνάμεις βρίσκονται πλέον στη νοτιοανατολική πλευρά, επιχειρώντας κοντά στην κατοικημένη περιοχή, η κατάσταση είναι τρομερή και οι ήχοι των εκρήξεων δεν σταματούν ποτέ», δήλωσε ο 57χρονος Μπασάμ, από τη γειτονιά Σαμπούρα της Ράφα.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Ράφα, ακόμη και τις δυτικές περιοχές, καθώς κανένα μέρος δεν φαίνεται πλέον ασφαλές και επίσης επειδή δεν θέλουν να βρεθούν στην ανάγκη να διαφύγουν την τελευταία στιγμή σε περίπτωση που τα τανκς επιχειρήσουν ξαφνική εισβολή και οι μετακινήσεις γίνουν πιο δύσκολες», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Η UNRWA, η κύρια υπηρεσία βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, εκτίμησε ότι περίπου 360.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη νότια πόλη από τότε που ο ισραηλινός στρατός έδωσε την πρώτη εντολή εκκένωσης πριν από μία εβδομάδα.

«Πάγωμα» αποστολής όπλων

Η επίθεση στη Ράφα προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στις σχέσεις του Ισραήλ με τον κύριο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανέστειλαν την παράδοση όπλων για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να επιτεθεί στη Ράφα χωρίς σχέδιο για την προστασία των αμάχων εκεί, το οποίο δεν έχει δει ακόμη.

Ο Τζακ Λιου, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ότι η εισβολή στη Ράφα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε κλίμακα που η Ουάσιγκτον θεωρεί αποδεκτή.

«Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξη που έδωσε προχθές το βράδυ ότι αυτό που έκανε το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει στην περιοχή όπου βρίσκονται οι διαφωνίες μας», δήλωσε ο Λιου στο ισραηλινό κανάλι 12 TV, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο των διαφωνιών.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι μαχητές της εμπλέκονται σε μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις σε έναν από τους δρόμους ανατολικά της Ράφα και ανατολικά της Τζαμπάλια.

Στο Ισραήλ, ο στρατός ήχησε αρκετές φορές σειρήνες σε περιοχές κοντά στη Γάζα, προειδοποιώντας για πιθανές διασυνοριακές εκτοξεύσεις παλαιστινιακών πυραύλων ή και όλμων.

Η Χαμάς και η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι έριξαν βόμβες εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό σημείο ελέγχου που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, το οποίο κατέλαβε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Αργά το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Τζαμπάλια εμπόδιζαν τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες εκεί.

«Βομβάρδιζαν παντού, μεταξύ άλλων και κοντά σε σχολεία που στεγάζουν ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους», δήλωσε την Κυριακή στο Reuters ο κάτοικος της Τζαμπάλια Σαέντ, 45 ετών. «Ο πόλεμος ξαναρχίζει, έτσι φαίνεται στην Τζαμπάλια».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT