Γερμανία: Κρίσιμη απόφαση κατά της AfD

Δικαστήριο κατέληξε ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ορθώς παρακολουθεί το κόμμα ως ύποπτο για υπονόμευση του θεμελιώδους νόμου της Γερμανίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΣΤΕΡ. Πιο πιθανό καθίσταται το ενδεχόμενο απαγόρευσης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) μετά τη χθεσινή απόφαση δικαστηρίου στο Μίνστερ που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ορθώς παρακολουθεί το κόμμα ως ύποπτο για την υπονόμευση του θεμελιώδους νόμου της χώρας, όπως συμβαίνει από τον Ιανουάριο του 2021. Η απόφαση είναι ένα χαστούκι για την AfD, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών και των κρίσιμων τοπικών εκλογών του φθινοπώρου στη Γερμανία.

Η ετυμηγορία σημαίνει πως οι Αρχές μπορούν να συνεχίσουν να αποτιμούν τη δημόσια και την εσωτερική επικοινωνία του κόμματος χρησιμοποιώντας κρατικά πληρωμένους πράκτορες που διεισδύουν στον μηχανισμό και παρακολουθούν το περιεχόμενο των social media των στελεχών. Με βάση το σκεπτικό, «υπάρχουν επαρκείς και σοβαρές ενδείξεις» ακροδεξιών τάσεων, πρόκειται δηλαδή για έναν πολιτικό σχηματισμό του οποίου η δράση δυνάμει απειλεί τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.

Το δικαστήριο τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός που οδηγεί απευθείας στον χαρακτηρισμό της AfD ως αδιαμφισβήτητα ακροδεξιού σχηματισμού. Ο δικαστής περιέγραψε το καθεστώς της υποψίας εις βάρος του κόμματος με μια μεταφορά: ένας συναγερμός καπνού χτυπάει, η αστυνομία πρέπει να έρθει και να σπάσει την πόρτα για να προστατεύσει τους ανθρώπους μέσα στο διαμέρισμα. Αν όμως διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει φωτιά, πρέπει να εγκαταλείψει το ταχύτερο δυνατόν την πολυκατοικία. «Ο συναγερμός του Συντάγματος χτυπάει. Είναι φωτιά ή απλώς καπνός χωρίς τίποτα παραπάνω; Με αυτόν τον τρόπο αποσαφηνίζω ότι η παρακολούθηση της AfD θα μπορούσε να σταματήσει κάθε στιγμή αν αλλάξει την ιδεολογική της στάση», εξήγησε ο Γκέραλντ Μπουκ.

Η ηγεσία του κόμματος θεωρούσε αναμενόμενη μια τέτοια απόφαση και επιχείρησε να βρει κάποια θετικά στοιχεία στο κείμενο. Ενα από τα επιχειρήματά της είναι πως μεγάλα τμήματα του κόμματος δεν θεωρούνται ύποπτα, ενώ στην απόφαση αναφέρεται ότι οι αντιδημοκρατικές τάσεις της AfD δεν εμφανίζονται στη συχνότητα και πυκνότητα που πιστεύει η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Υπάρχουν όμως και αρκετά στελέχη που θεωρούν ότι η διαδικασία από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είναι μια πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία.

Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 18%-19% των πολιτών θα μπορούσε να ψηφίσει την AfD στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, και σε ορισμένα ανατολικογερμανικά κρατίδια, όπως η Σαξονία και η Θουριγγία, το κόμμα είναι πιθανό να αναδειχθεί πρώτο. Μερίδα των ψηφοφόρων πιστεύει ότι κυβέρνηση και δικαιοσύνη επιχειρούν να βλάψουν το κόμμα και στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα η χθεσινή απόφαση θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόθεσή της να ψηφίσει την AfD. Αλλοι βλέπουν την ετυμηγορία ως προειδοποίηση ότι επίκειται σύντομα απαγόρευση του κόμματος και ζητούν αυτοσυγκράτηση.

Το βέβαιο είναι ότι η χρηματοδότηση του κόμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν κινδυνεύει προς το παρόν, αν και αλλαγή του θεμελιώδους νόμου το 2017 προβλέπει αναστολή της χρηματοδότησης για όσα κόμματα υπονομεύουν το Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT