Σκληρή γλώσσα από Μπλίνκεν για Ισραήλ

Σκληρή γλώσσα από Μπλίνκεν για Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να φύγει ο ισραηλινός στρατός από τη Ράφα, απειλώντας με κυρώσεις

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πιο έντονες επικρίσεις κατά του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα διατύπωσε ο Αντονι Μπλίνκεν, απειλώντας με την αναστολή και άλλων πακέτων της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αν ο ισραηλινός στρατός δεν αποσυρθεί από τη Γάζα.

Σε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις του στα τηλεοπτικά δίκτυα CBS και NBC, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η τακτική που ακολουθούν οι Ισραηλινοί είναι εσφαλμένη, καθώς συνεπάγεται «τρομερές απώλειες αθώων αμάχων», ενώ την ίδια ώρα είναι, από στρατιωτική άποψη, ατελέσφορη – απόδειξη η αναζωπύρωση της δράσης της Χαμάς σε περιοχές που υποτίθεται ότι είχαν εκκαθαριστεί. Ακολουθώντας αυτή την τακτική, εκτίμησε ο Μπλίνκεν, το Ισραήλ «κινδυνεύει να κληρονομήσει μια εξέγερση διαρκείας της Χαμάς ή, αν η οργάνωση εξοστρακιστεί, ένα κενό, το οποίο θα καλυφθεί από την αναρχία και πιθανόν από την επάνοδο της ίδιας της Χαμάς».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι τεκμαίρονται παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από επιχειρήσεις που διεξάγει το Ισραήλ κάνοντας χρήση αμερικανικών όπλων. Αφού κάλεσε τους Ισραηλινούς «να φύγουν από τη Ράφα», απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση λέγοντας: «Αν το Ισραήλ εξαπολύσει μείζονα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, τότε υπάρχουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που δεν πρόκειται να τους δώσουμε». Επιπλέον άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου για το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιάσει κανένα αξιόπιστο σχέδιο για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.

Τις προειδοποιήσεις του Μπλίνκεν για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ήρθαν να ενισχύσουν οι εξελίξεις επί του πεδίου. Το προηγούμενο 48ωρο ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, με χρήση τεθωρακισμένων και αεροπορική υποστήριξη, εναντίον των δυνάμεων της Χαμάς που είχαν ανασυγκροτηθεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα. Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της απαντούν στα πυρά του ισραηλινού στρατού εξαπολύοντας πλήγματα με αντιαρματικά βλήματα και ότι οι μάχες μαίνονται σε όλη την περίμετρο του προσφυγικού καταυλισμού, χωρίς τα ισραηλινά τεθωρακισμένα να ρισκάρουν να προχωρήσουν προς το κέντρο του.

Αποδοκίμασαν τον Νετανιάχου κατά την Ημέρα Μνήμης – Οι γονείς 900 στρατιωτών θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος.

Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν και στη Ζαϊτούν, στην πόλη της Γάζας, άλλη μία περιοχή την οποία οι Ισραηλινοί δήλωναν ότι ελέγχουν απολύτως. Ενδεικτικό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που διατηρεί η Χαμάς στις θεωρητικά κατειλημμένες από το Ισραήλ περιοχές είναι το γεγονός ότι κατάφερε να πλήξει με 14 ρουκέτες την ισραηλινή πόλη Μπερ Σεβά. Στη Ράφα, το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς από ξηρά και αέρα στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι 300.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η εισβολή στη Ράφα είναι αναγκαία ώστε να εξοντωθούν οι δυνάμεις που εξακολουθεί να διατηρεί η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της, Χανίγια Σινουάρ. Ωστόσο, δημοσίευμα των New York Times αμφισβητεί και αυτό το επιχείρημα καθώς υποστηρίζει, επικαλούμενο πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι ο καταζητούμενος αρχηγός της Χαμάς δεν κατέφυγε στη Ράφα, αλλά παρέμεινε στη γενέτειρά του, Χαν Γιουνίς, πιθανότατα σε κάποιο υπόγειο τούνελ.

Στο μεταξύ αυξάνεται η πίεση που αισθάνεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και εκ των ένδον. Οι γονείς 900 και πλέον στρατιωτών υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούν τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τη στρατιωτική ηγεσία να σταματήσουν την επίθεση στη Ράφα, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα αποδειχθεί «παγίδα θανάτου» για τα παιδιά τους. Αποδοκιμασίες πολιτών εισέπραξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και κατά τη χθεσινή Ημέρα Μνήμης, στη διάρκεια ομιλίας του στο όρος Χερτζλ, όπου βρίσκεται το κύριο στρατιωτικό νεκροταφείο του Ισραήλ. «Μας πήρες τα παιδιά μας», φώναξαν αρκετοί εκ των συγκεντρωμένων, ενώ ένας άνδρας ανέμιζε μια ισραηλινή σημαία όπου είχε κολλήσει την επιγραφή 7.10, με κόκκινο χρώμα, παραπέμποντας στις ευθύνες του Νετανιάχου για το γεγονός ότι δεν απετράπη το λουτρό αίματος της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στις ΗΠΑ συνεχίστηκαν, με μικρότερη ένταση, οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στις τελετές των αποφοίτων που έγιναν σε πολλά πανεπιστήμια, το Σαββατοκύριακο. Στο Πανεπιστήμιο του Ντιουκ φοιτητές ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» όταν εμφανίστηκε ο φιλοϊσραηλινός κωμικός Τζέρι Σέινφελντ, παρουσιαστής ενός από τα πιο δημοφιλή σόου στα χρονικά της αμερικανικής τηλεόρασης. Στο Αμστερνταμ, αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν βίαια φοιτητική κατασκήνωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνταν στο Αϊντχόφεν, το Γκρόνινγκεν και σε άλλες πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT