Φακελώνει τους Παλαιστινίους της Γάζας η Χαμάς

Φακελώνει τους Παλαιστινίους της Γάζας η Χαμάς

Τα στοιχεία για τις μεθόδους της Γενικής Ασφάλειας της ισλαμικής οργάνωσης εντόπισε ο ισραηλινός στρατός σε έρευνές του στη Γάζα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστική αστυνομία διοικεί εδώ και χρόνια στη Γάζα ο ηγέτης της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, με αποστολή την παρακολούθηση Παλαιστινίων πολιτών και τη δημιουργία φακέλων για νέους ανθρώπους, δημοσιογράφους και επικριτές της κυβέρνησης της Γάζας, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Τα αρχεία και άλλα δεδομένα που αποδεικνύουν τη δράση της μυστικής αστυνομίας εντόπισε ο ισραηλινός στρατός σε έρευνες στη Γάζα.

Η μονάδα, γνωστή ως Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας, στηρίζεται σε δίκτυο πληροφοριοδοτών στη Γάζα, οι οποίοι καταδίδουν τους γείτονές τους στην αστυνομία. Πολίτες βρέθηκαν να έχουν φάκελο επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ή επέκριναν δημόσια τη Χαμάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αρχές της Γάζας έθεσαν υπό παρακολούθηση πολίτες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν διατηρούσαν εξωσυζυγικούς δεσμούς.

Παρότι οι αυταρχικές μέθοδοι της Χαμάς ήταν γνωστές, η έκθεση πεπραγμένων της Γενικής Ασφάλειας, η οποία είχε παραδοθεί λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στον Σινουάρ και εντοπίσθηκε από τον ισραηλινό στρατό, αποκαλύπτει τον βαθμό διείσδυσης της μέχρι πρότινος μονάδας στην καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ηγεσία της Χαμάς, παρά τους ισχυρισμούς της ότι εκπροσωπεί τον λαό της Γάζας, δεν ανέχεται την παραμικρή αντιγνωμία. Στελέχη της Γενικής Ασφάλειας παρακολουθούσαν δημοσιογράφους και πολίτες, τους οποίους θεωρούσαν υπόπτους για ανήθικη συμπεριφορά. Η υπηρεσία αφαίρεσε επικρίσεις από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και συζήτησε μεθόδους δυσφήμησης πολιτικών αντιπάλων. Οι πολίτες της Γάζας βρίσκονται εδώ και χρόνια αποκλεισμένοι ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη διαρκή παρακολούθηση των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς. Στο δίλημμα αυτό ήρθε να προστεθεί μετά τον Οκτώβριο η απειλή των ισραηλινών βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων.

«Αντιμετωπίζουμε τις βόμβες των δυνάμεων κατοχής και τους τραμπουκισμούς των τοπικών αρχών», λέει ο Εχάμπ Φασφούς, δημοσιογράφος στη Γάζα, το όνομα του οποίου βρίσκεται στους φακέλους της Γενικής Ασφάλειας. Ο Φασφούς χαρακτηρίζεται σε μια έκθεση «ένας από τους μεγαλύτερους φορείς μίσους κατά του κινήματος της Χαμάς».

Οι ισραηλινές υπηρεσίες παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Γενική Ασφάλεια διαθέτει φακέλους για 10.000 Παλαιστινίους στη Γάζα. Παρότι η υπηρεσία βρίσκεται τυπικά υπό τον έλεγχο του πολιτικού κόμματος της Χαμάς, λειτουργεί περισσότερο ως μέρος του κράτους και είναι μία από τις τρεις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στη Λωρίδα. Οι άλλες δύο είναι η στρατιωτική αντικατασκοπεία, με έμφαση στο Ισραήλ, και η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας, υπαγόμενη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η Γενική Ασφάλεια στελεχώνεται από 856 άτομα, από τα οποία 160 είναι επιφορτισμένα με τη διασπορά προπαγάνδας υπέρ της Χαμάς και αναλαμβάνουν τις διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ο ίδιος ο Σινουάρ επιβλέπει τη Γενική Ασφάλεια και πως αποστολή της υπηρεσίας είναι επίσης η προστασία των στελεχών της Χαμάς, η φύλαξη της περιουσίας της οργάνωσης και των αρχείων της.

Ο φάκελος του Φασφούς περιγράφει πώς ο δημοσιογράφος συνελήφθη καθώς κατευθυνόταν προς τον τόπο διαδήλωσης τον περασμένο Αύγουστο. Οι άνδρες της Γενικής Ασφάλειας του φέρθηκαν ευγενικά, πήραν το τηλέφωνό του, ερεύνησαν τις κλήσεις του και τον άφησαν να φύγει. Στην έκθεσή τους γράφουν: «Θεωρούμε ότι η παρακολούθησή του είναι απαραίτητη. Πρόκειται για αρνητικό άτομο, γεμάτο μίσος, το οποίο εκπροσωπεί ό,τι χειρότερο στη Λωρίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT