Ψηφιακή ατζέντα και στον γάμο

Ζευγάρια χρησιμοποιούν εφαρμογές διαχείρισης γραφείου για να οργανώσουν τη σχέση μεταξύ τους και με άλλους ανθρώπους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπεν Λανγκ δεν περίμενε να γίνει δέκτης τέτοιου κύματος διαδικτυακού μίσους, όταν δημοσιοποίησε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη συνήθειά του να οργανώνει την καθημερινότητα του σπιτικού του –αλλά και του γάμου του– χάρη στην ψηφιακή εφαρμογή Notion.

Ο Λανγκ χρησιμοποιεί την εφαρμογή σαν αναβαθμισμένη εκδοχή της Google Docs, δημιουργώντας κατηγορίες και λίστες για ψώνια, δουλειές του σπιτιού και λεπτομέρειες για επερχόμενα ταξίδια. Εντύπωση προκαλούν, όμως, τα κεφάλαια με τίτλους «Αρχές» και «Διδάγματα». Στο «Διδάγματα», το ζευγάρι καταγράφει τι ανακάλυψε ο ένας για τον άλλον, όπως την κοινή τους αγάπη για τις ξένες γλώσσες και τα τεστ προσωπικότητας. Εκεί έχουν αναρτήσει και κατάλογο φίλων, τους οποίους πρέπει να βοηθήσουν να βρουν σύντροφο, αλλά και ημερολόγιο παλαιότερων ρομαντικών ραντεβού τους.

Ο 30χρονος Λανγκ ήταν τόσο υπερήφανος για το δημιούργημά του, που άρχισε να το προωθεί σε φίλους και γνωστούς. «Η σύζυγός μου κι εγώ το χρησιμοποιούμε ευλαβικά για τη διαχείριση της καθημερινής μας ζωής. Εχω αναρτήσει επίδειξη στο Διαδίκτυο, πείτε μου αν σας ενδιαφέρει!», έγραψε στην πλατφόρμα Χ τον περασμένο μήνα ο Λανγκ. Το Ιντερνετ αντέδρασε, όμως, με απέχθεια και οργή. «Ανθρωποι μου έγραψαν ότι η γυναίκα μου με απατά, ότι κρύβω ανθρώπινο πτώμα στο υπόγειο, ότι είμαι αυτιστικός», λέει.

Η προσέγγιση του Λανγκ δεν είναι τόσο ασυνήθιστη, ιδίως στον κύκλο εργαζομένων στην ψηφιακή τεχνολογία. Για μια ολόκληρη κατηγορία νέων, η εφαρμογή επιχειρηματικών εργαλείων και μεθόδων στην προσωπική και οικογενειακή ζωή θεωρείται δεδομένη. Οι επιχειρήσεις θέτουν στόχους και μεθόδους εκπλήρωσής τους και παράγουν αποτελέσματα, σύμφωνα μ’ αυτόν τον τρόπο σκέψης.

Πολλοί νιώθουν, όμως, να απωθούνται από τη μέθοδο αυτή διαχείρισης της συντροφικότητας, υποστηρίζοντας ότι αφαιρεί τον ρομαντισμό και τον αυθορμητισμό από τη σχέση. «Οσο περισσότερο προσπαθείς να διαχειριστείς τη ζωή σου λες και είναι επιχείρηση, τόσο κινδυνεύεις να της στερήσεις τη ζωντάνια», λέει ο συγγραφέας Ολιβερ Μπέρκμαν.

Η καταπιεστική καθημερινότητα, όμως, γεμάτη λίστες, υπενθυμίσεις, προγράμματα και ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να μοιάσει ανυπέρβλητη και κάθε ψηφιακό βοήθημα θα ήταν ευπρόσδεκτο για την ελάφρυνση των βαρών αυτών. Η Εμιλι Οστερ, οικονομολόγος και οικογενειακή σύμβουλος, έγινε διάσημη προωθώντας προσέγγιση βασισμένη στα δεδομένα (data) για τη διαχείριση της εγκυμοσύνης, αλλά και της λήψης οικογενειακών αποφάσεων.

Η Οστερ συστήνει την υιοθέτηση «επιχειρηματικής μεθόδου» λήψης αποφάσεων, όπως για παράδειγμα για την επιλογή εξωσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών ή της κατάλληλης ηλικίας για την απόκτηση τηλεφώνου. Επικριτές της προσέγγισης της Οστερ θεωρούν ότι η μέθοδός της ευνοεί την ψυχρότητα και τη συναισθηματική αποστασιοποίηση στο εσωτερικό της οικογένειας. Ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία στην προσωπική του ζωή.

Η Μέι Λιν Νου, μέλος της ιδρυτικής ομάδας της νεοφυούς εταιρείας οικιακής διαχείρισης Hearth (Εστία), λέει ότι ο δισταγμός του κοινού απέναντι σ’ αυτή την τεχνολογία διαλύεται με γρήγορο ρυθμό. Η εταιρεία της δημιούργησε έξυπνη οθόνη 27 ιντσών, στην οποία οι οικογένειες μπορούν να αναρτούν το πρόγραμμά τους, να μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους. «Η γενιά των Millennials –γεννημένοι την αυγή του 21ου αιώνα– έχει υιοθετήσει το σύστημα με ενθουσιασμό», λέει η Νου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT