Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με βοήθεια για τη Γάζα

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με βοήθεια για τη Γάζα

«Είναι εντελώς εξωφρενικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιτίθενται σε αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Λίγες ώρες αργότερα, μέλος υπηρεσίας του ΟΗΕ έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που το Ισραήλ αντιμετωπίζει έντονες διεθνείς πιέσεις προκειμένου να αυξήσει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή με τρόφιμα στη Δυτική Οχθη, προκαλώντας την αντίδραση του Λευκού Οίκου.

Λίγες ώρες αργότερα, μέλος υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, όταν όχημα στο οποίο επέβαινε έγινε στόχος πυρών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα χθες, Δευτέρα.

Πρόκειται για το πρώτο αλλοδαπό μέλος υπηρεσίας του ΟΗΕ που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε ο Φαρχάν Χακ.

Ακόμη ένα μέλος του προσωπικού –της υπηρεσίας ασφαλείας (DSS) του ΟΗΕ– τραυματίστηκε. Ούτε η εθνικότητα ούτε το φύλο των δύο προσώπων διευκρινίστηκαν.

Το λευκό όχημα στο οποίο επέβαιναν τα μέλη του προσωπικού έφερε σε ευδιάκριτα σημεία τον λογότυπο του ΟΗΕ, τόνισε ο εκπρόσωπος. Κατευθυνόταν σε νοσοκομείο.

Συνολικά, περίπου 200 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου. Τα προηγούμενα θύματα ήταν όλα Παλαιστίνιοι.

Ο Σλοβένος επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς τόνισε, χθες, μέσω X ότι «καταδικάζει» την επίθεση εναντίον «ανθρωπιστικής οχηματοπομπής σε αποστολή για να σωθούν ζωές στη Γάζα», εκφράζοντας «συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζομένου που σκοτώθηκε».

Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν φορτηγά με βοήθεια

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος είχε καταδικάσει την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας που κατευθυνόταν προς τη Γάζα από Ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι πέταξαν πακέτα με τρόφιμα στον δρόμο και πυρπόλησαν τα οχήματα.

Βίντεο από το περιστατικό τη Δευτέρα στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, δείχνει εποίκους να μπλοκάρουν τα φορτηγά και να πετούν στο έδαφος κιβώτια με προμήθειες.

Φωτογραφίες έδειχναν σωρούς κατεστραμμένων πακέτων βοήθειας και συρματοκιβώτια ρυζιού και αλεύρου σε όλο τον δρόμο.

Αργά τη Δευτέρα, άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που έδειχναν τα φορτηγά να φλέγονται.

Πίεση για αύξηση της βοήθειας

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει έντονες διεθνείς πιέσεις να αυξήσει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, όπου διεθνείς οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση η οποία απειλεί πληθυσμό άνω των 2 εκατ. ανθρώπων.

«Είναι εντελώς εξωφρενικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιτίθενται και λεηλατούν αυτές τις αυτοκινητοπομπές που έρχονται από την Ιορδανία και πηγαίνουν στη Γάζα για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Εξετάζουμε τα εργαλεία που έχουμε για να απαντήσουμε σε αυτό», πρόσθεσε. «Εκφράζουμε επίσης τις ανησυχίες μας στο υψηλότερο επίπεδο της ισραηλινής κυβέρνησης και είναι κάτι για το οποίο δεν κρύβουμε τίποτα – πρόκειται για εντελώς και απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά».

Αναφερόμενος σε αμερικανική έκθεση που εκδόθηκε την Παρασκευή σχετικά με τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι το ισραηλινό κράτος είχε παρεμποδίσει τις παραδόσεις βοήθειας στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά είχε βελτιώσει τη ροή αρκετά, ώστε να μην υπόκειται σε περιορισμούς που θα μπορούσαν να απαιτηθούν βάσει του αμερικανικού δικαίου για τη στρατιωτική βοήθεια.

Η αστυνομία δεν επενέβη για να σταματήσει τις λεηλασίες, αν και αργότερα αναφέρθηκε ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι έποικοι προσπαθούν να σταματήσουν τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα, η οποία είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού της εμπόλεμης περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα, Ισραηλινοί διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμο κοντά στην έρημη πόλη Μιτζπέ Ραμόν για να διαμαρτυρηθούν κατά της παράδοσης φορτηγών με βοήθεια στη λωρίδα.

Οι διαδηλωτές –που ισχυρίζονται ότι η βοήθεια ευνοεί τη Χαμάς και θέλουν να εμποδίσουν τη διέλευσή της μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι– πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και σκόρπισαν πέτρες στον δρόμο, για να εμποδίσουν τη διέλευση οχημάτων και να μπλοκάρουν την κυκλοφορία.

«Ανθρωπογενής πείνα»

Η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ έχει δημιουργήσει «ανθρωπογενή πείνα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, με την περιοχή να αντιμετωπίζει την απειλή μαζικών θανάτων από λιμό και παιδιά να πεθαίνουν λόγω της έλλειψης τροφίμων.

Τον Μάρτιο, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση της επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου τμήματα του πληθυσμού αντιμετωπίζουν επικείμενο λιμό.

Οι προσπάθειες παροχής βοήθειας έχουν δυσκολέψει περαιτέρω μετά το προσωρινό κλείσιμο της έδρας του κύριου καναλιού ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους έπειτα από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων και εμπρηστικών επιθέσεων από Ισραηλινούς ακροδεξιούς.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι έκλεισε την έδρα της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την Πέμπτη, έπειτα από νέα επίθεση από «Ισραηλινούς εξτρεμιστές», όπως τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπ Λαζαρινί.

Οκτώ επιθέσεις εναντίον αυτοκινητοπομπών

Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών και των εγκαταστάσεών τους στη Γάζα από τον Οκτώβριο, ακόμη και αφού οι οργανώσεις αρωγής έδωσαν τις συντεταγμένες τους στις ισραηλινές αρχές.

Η HRW δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας (IDF) δεν εξέδωσαν προειδοποιήσεις στις οργανώσεις βοήθειας πριν από τα πλήγματα, τα οποία σκότωσαν ή τραυμάτισαν τουλάχιστον 31 ανθρώπους.

Σε περιστατικό, την 1η Απριλίου, επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ.

Οι πύραυλοι έπληξαν αυτοκινητοπομπή τριών οχημάτων της World Central Kitchen (WCK), δύο από τα οποία έφεραν το λογότυπο της οργάνωσης στην οροφή και όλα μετέφεραν πολίτες.

Η HRW ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοπομπή «κινούνταν σε διαδρομή που η οργάνωση δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον ισραηλινό στρατό».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των IDF, Χέρτζι Χαλεβί, ο οποίος απέδωσε το χτύπημα σε «λανθασμένη αναγνώριση», δήλωσε ότι «δεν πραγματοποιήθηκε με πρόθεση να βλάψει τους εργαζόμενους της WCK». Εκανε λόγο ακόμη για λάθος που δεν έπρεπε να είχε συμβεί.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT