Γεωργία: Ψηφοφορία για το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου εν μέσω εγχώριων και διεθνών αντιδράσεων

Γεωργία: Ψηφοφορία για το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου εν μέσω εγχώριων και διεθνών αντιδράσεων

Αν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, η συμπολίτευση αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση στο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Γεωργίας, η συμπολίτευση στο γεωργιανό Κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να δώσει την τελική έγκριση στο εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που οι επικριτές του υποψιάζονται ότι έχει γραφτεί στη Μόσχα.

Στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος (12 ώρα Τιφλίδας) αρχίζει η τρίτη ανάγνωση του επίμαχου σχεδίου νόμου που θεωρεί υπό ξένη επιρροή τους πολίτες, τις εταιρείες ή τους μη μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται έστω κατά το 20% από το εξωτερικό. Πρέπει δε να εγγράφονται υποχρεωτικά σε σχετικό κρατικό κατάλογο ως έχοντες ξένη επιρροή.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει καθημερινές διαδηλώσεις που συχνά καταλήγουν σε βίαια επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, που φιλοδοξεί να ενταχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως σχεδόν κάθε βράδυ έτσι και χθες τη νύχτα το Κοινοβούλιο περικυκλώθηκε από διαδηλωτές που απαιτούσαν την απόρριψη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Ιράκλι Κομπαχίτζε, θεωρώντας το αντιδημοκρατικό. Συνελήφθησαν 20 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τρεις αλλοδαποί.

Τις τάξεις των διαδηλωτών ενίσχυσαν εκατοντάδες φοιτητές που απείχαν από τα μαθήματά τους και κατέβηκαν στο κέντρο της Τιφλίδας για να διαμαρτυρηθούν κι εκείνοι.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο μία από τις πλέον ογκώδεις διαδηλώσεις που έχει δει η Τιφλίδα από την εποχή της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ενωση το 1991.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το νομοσχέδιο απειλεί την προσπάθεια της Γεωργίας για ένταξη, αλλά το κυβερνών κόμμα, Γεωργιανό Ονειρο, αντιτείνει ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητη για να ενισχύσει τη διαφάνεια της χρηματοδότησης των ΜΚΟ και να προστατεύσει τη χώρα από παρεμβάσεις Δυτικών δυνάμεων.

Ο ιδρυτής του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Μπιτζίνα Ιβανισβίλι είπε ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να παρασύρει τη Γεωργία σε πόλεμο με τη Ρωσία, στην οποία οι Γεωργιανοί χρησιμοποιούνται ως εύκολος στόχος (λόγω και της δράσης συμμοριών Γεωργιανών κακοποιών στη Ρωσία).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των 3,7 εκατ. πολιτών της Γεωργίας υποστηρίζουν την ένταξη στην Ε.Ε. Το Γεωργιανό Ονειρο λέει κι αυτό ότι θέλει να ενταχθεί στην Ενωση, καθώς και στο ΝΑΤΟ, παρά την αντιδυτική ρητορική του.

Ο πρωθυπουργός Κομπαχίτζε δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τρίτη και τελευταία ανάγνωση του νομοσχεδίου σήμερα και ότι το σχέδιο νόμου τυγχάνει ευρείας υποστήριξης στη χώρα.

Ερωτηθείς για την προοπτική κυρώσεων από τις δυτικές χώρες που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, ο κ. Κομπαχίτζε τις κατηγόρησε για «εκβιασμό» και ισχυρίστηκε ότι ο ιδρυτής του κόμματος, ο βαθύπλουτος κ. Ιβανισβίλι, είναι ήδη υπό «ντε φάκτο κυρώσεις», χωρίς πάντως να εξηγήσει τι εννοεί.

Δυτικές χώρες και εγχώριοι επικριτές κατήγγειλαν το νομοσχέδιο ως αυταρχικό και ρωσικής έμπνευσης, παρομοιάζοντάς το με ανάλογη νομοθεσία που έχει χρησιμοποιηθεί για να κυνηγήσει τους επικριτές του Κρεμλίνου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη γεωργιανή νομοθεσία.

Φοιτητές που συγκεντρώθηκαν χθες είπαν ότι αντιλαμβάνονται την ψήφο περί του νομοσχεδίου ως δίλημμα μεταξύ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της επιστροφής στη ρωσική επιρροή, τασσόμενοι αναφανδόν υπέρ της Ε.Ε.

Πηγή: Reuters, Georgia Today

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT