Υστερούν των ανταγωνιστών τους οι ΗΠΑ στον ηλεκτρονικό πόλεμο, παραδέχονται Αμερικανοί ειδικοί

Υστερούν των ανταγωνιστών τους οι ΗΠΑ στον ηλεκτρονικό πόλεμο, παραδέχονται Αμερικανοί ειδικοί

Ο αμερικανικός στρατός «υστερεί ακόμα» από τους πιθανούς αντιπάλους του

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός στρατός «υστερεί ακόμα» από τους πιθανούς αντιπάλους του στον ηλεκτρονικό πόλεμο, είπε ένας πρώην ειδικός χειριστής τριών αστέρων την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στη Φλόριντα – και δεν είναι ο μόνος.

«Το χάσμα ανάμεσα στο πού πρέπει να βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και στο πού βρισκόμαστε, κατά την κρίση μου, συνεχίζει να διευρύνεται – όχι παντού, αλλά σε πάρα πολλά επίπεδα», δήλωσε ο Μάικ Ναγκάτα, απόστρατος υποστράτηγος του στρατού που ηγήθηκε ειδικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.

Εάν το Πεντάγωνο θέλει να ανακτήσει το πλεονέκτημά του σε έναν τομέα πολέμου που μόνο αυξάνεται σε σημασία, είπε ο κ. Ναγκάτα, πρέπει να γίνει πιο δημιουργικός στη χρήση των ραδιοτεχνολογιών, ιδιαίτερα των διαστημικών επικοινωνιών.

Ο κ. Ναγκάτα, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας τεχνολογίας CACI International, κάθε άλλο παρά είναι ο μόνος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το 2022, η Επιτροπή Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «χάνουν τα πλεονεκτήματά τους στον ηλεκτρονικό πόλεμο, εμποδίζοντας την ικανότητα του έθνους να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ικανών αντιπάλων».

Η αίσθηση αυτή ενισχύθηκε από δύο πρόσφατα αποχωρήσαντα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων που εργάζονται στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Ενας λόγος που η Ρωσία είναι τόσο μπροστά, είπαν, είναι απλώς ότι η Μόσχα επιλέγει να αγνοήσει το διεθνές δίκαιο κατά της παρεμπόδισης των τηλεπικοινωνιών των πολιτών.

Ωστόσο το Κρεμλίνο επένδυσε και πειραματίστηκε με συνέπεια στην ηλεκτρομαγνητική καινοτομία τις δεκαετίες που οι προσπάθειες των ΗΠΑ στον ηλεκτρονικό πόλεμο επικεντρώθηκαν στη συλλογή πληροφοριών στα σχετικά ανεκτικά περιβάλλοντα των πολέμων στη Μέση Ανατολή.

Ρωσική αποτελεσματικότητα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκαλύπτει πόσο καλός είναι ο σύγχρονος ρωσικός εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου έναντι των αμερικανικών όπλων. Η ρωσική εμπλοκή έχει μειώσει το «ποσοστό αποτελεσματικότητας» του πυροβολικού Excalibur 155 χιλιοστών που καθοδηγείται με GPS από 70% σε 6%, είπε στους νομοθέτες αυτόν τον μήνα ο Ντάνιελ Πατ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χάντσον.

Τα ντρόουν, οι βόμβες μικρής διαμέτρου και ορισμένα συστήματα επικοινωνιών έχουν αποδειχθεί εξίσου ευάλωτα, πρόσθεσε ο κ. Πατ.

Η έγκυρη επιθεώρηση Business Insider ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν σοκαριστική πτώση στην ακρίβεια λόγω της αποτελεσματικής χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου από τη Ρωσία, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη και άλλων χωρών στα αμερικανικά όπλα. 

Πηγή: Defense One, Business Insider

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT