Κομισιόν: Προετοιμασία ενόψει της περιόδου πυρκαγιών

Κομισιόν: Προετοιμασία ενόψει της περιόδου πυρκαγιών

Συγκέντρωση στόλου, πυροσβεστικών αεροσκαφών και προετοιμασία πυροσβεστών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μέτρα ενίσχυσης των προσπαθειών πυρόσβεσης ενόψει της περιόδου πυρκαγιών προχωρά η Κομισιόν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στόλου και πυροσβεστικών αεροσκαφών καθώς και την αντίστοιχη προετοιμασία των πυροσβεστών.

Συγκεκριμένα, 556 πυροσβέστες από 12 χώρες θα προετοιμαστούν σε στρατηγικές τοποθεσίες στην Ευρώπη το καλοκαίρι, όπως στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Θα προετοιμαστούν ώστε να βοηθήσουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Αυτό το προληπτικό μέτρο ενισχύει την ετοιμότητα της Ευρώπης για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και τον μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεών τους στις ζωές, στα σπίτια και στο περιβάλλον, και υπογραμμίζει την ευρωστία της αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων», σχολιάζει η Κομισιόν στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Ε.Ε. συγκεντρώνει ειδικό στόλο διάσωσης πυροσβεστικών αεροσκαφών γι’ αυτό το καλοκαίρι, αποτελούμενο από 28 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα που σταθμεύουν σε 10 κράτη-μέλη. Θα περιλαμβάνει:

  • Τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροπλάνα, δύο ελαφρά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από την Ελλάδα
  • Δύο μεσαία αμφίβια αεροπλάνα από την Κροατία
  • Δύο μεσαία αμφίβια αεροπλάνα και δύο ελαφρά αεροπλάνα από την Ιταλία
  • Δύο μεσαία αμφίβια αεροπλάνα από την Ισπανία
  • Τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία
  • Τέσσερα ελαφρά αεροπλάνα από τη Σουηδία
  • Δύο ελαφρά αεροπλάνα από την Πορτογαλία
  • Δύο ελικόπτερα από την Τσεχία
  • Δύο ελαφρά αεροπλάνα από την Κύπρο
  • Δύο ελαφρά αεροπλάνα από τη Γερμανία

Η Κομισιόν έχει επίσης διαθέσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ για να διευκολύνει την απόκτηση 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών στο μέλλον, τα οποία θα διανεμηθούν μεταξύ έξι κρατών-μελών της Ε.Ε. Επιπλέον, πολλά ελικόπτερα θα χρηματοδοτηθούν επίσης στο μέλλον από την Ε.Ε. για την ενίσχυση του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της Ε.Ε.

«Η προετοιμασία των πυροσβεστών και η απόκτηση πρόσθετων πυροσβεστικών αεροσκαφών υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Ε.Ε. να ενισχύσει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις πυρκαγιές, ιδίως κατά τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT