Η κυβέρνηση Σολτς προσπαθεί να πείσει τους Γερμανούς να δουλεύουν περισσότερο

Η κυβέρνηση Σολτς προσπαθεί να πείσει τους Γερμανούς να δουλεύουν περισσότερο

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να προσφέρει κίνητρα υπέρ των υπερωριών μέσα από φοροελαφρύνσεις και προνοιακές παροχές. Αντιδράσεις από τα συνδικάτα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να αρχίσουν να εργάζονται περισσότερες ώρες, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως είναι η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επειτα από μήνες διαβουλεύσεων, ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα «σχέδιο ανάπτυξης» που θα καθιστά τις παραπάνω ώρες εργασίας περισσότερο ανταποδοτικές για τον εργαζόμενο και, ως εκ τούτου, περισσότερο δελεαστικές ως επιλογή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει εάν και κατά πόσο θα μπορούσε να προσφέρει σε όσους κάνουν υπερωρίες κίνητρα μέσα από φοροαπαλλαγές/φοροελαφρύνσεις και διαφοροποιημένες προνοιακές παροχές.

Μεταξύ των προηγμένων/ανεπτυγμένων οικονομικών, η Γερμανία έχει τις λιγότερες μέσες ώρες εργασίας (μόλις 1.341 ετησίως έναντι 1.815 στην Πολωνία και 1.886 στην Ελλάδα), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022, καθώς είναι πολλοί εκείνοι στη χώρα που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι μέσες ετήσιες ώρες εργασίας των Γερμανών έχουν μειωθεί κατά 30% τα τελευταία 50 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι από την περίοδο της πανδημίας και έπειτα, οι μέσες ώρες εργασίας έχουν μειωθεί συνολικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ παράλληλα ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης και το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.   

«Η τάση πολλών να επιλέγουν λιγότερες ώρες εργασίας έχει ενταθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την πανδημία. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι στα τρένα για παράδειγμα, ζήτησαν και επέτυχαν να μειώσουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας τους από 38 σε 35 έως το 2029», γράφουν οι FT.

Στη Γερμανία ωστόσο, οι χαμηλόμισθοι δεν έχουν αρκετά κίνητρα ακόμη και αν θέλουν να εργασθούν περισσότερο, καθώς τα αυξημένα έσοδα των παραπάνω ωρών εργασίας συνοδεύονται από μεγαλύτερους φόρους και μειωμένα επιδόματα.

Σύμφωνα με τους FT, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, πιέζει για φοροελαφρύνσεις στις υπερωρίες πέραν των 41 ωρών εργασίας την εβδομάδα, καθώς και για αλλαγές στο σύστημα επιδομάτων ανεργίας». «Ωστόσο, τα γερμανικά συνδικάτα αντιτίθενται σε αυτές τις ιδέες», όπως αναφέρεται.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT