«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ μεταξύ Ρεπουμπλικανών βουλευτών και Δικαιοσύνης, με φόντο τη δίκη Τραμπ

«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ μεταξύ Ρεπουμπλικανών βουλευτών και Δικαιοσύνης, με φόντο τη δίκη Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, έδωσε το «παρών» στη δίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, αποκηρύσσοντας ως «διεφθαρμένο» το αμερικανικό δικαστικό σύστημα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάικ Τζόνσον, επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, έδωσε σήμερα το «παρών» στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, παίρνοντας θέση στο πλευρό του 77χρονου (σε λίγες εβδομάδες 78χρονου) πρώην προέδρου και νυν προεδρικού υποψηφίου.

«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ μεταξύ Ρεπουμπλικανών βουλευτών και Δικαιοσύνης, με φόντο τη δίκη Τραμπ-1
(JUSTIN LANE/Pool via REUTERS)

«Ηταν μια αξιοσημείωτη στιγμή για τη σύγχρονη αμερικανική πολιτική: Ο πρόεδρος της Βουλής έστρεψε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ενάντια στα ομοσπονδιακά και πολιτειακά νομικά συστήματα τα οποία όμως αποτελούν θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και της αμερικανικής κυβέρνησης», σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Associated Press.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε σήμερα το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ «διεφθαρμένο». Σε δηλώσεις που έκανε έξω από την αίθουσα της Νέας Υόρκης όπου εκδικάζεται η υπόθεση του χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς, κατήγγειλε ως «γελοία» και «πολιτικά υποκινούμενη» τη δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Βουλής ηγείται μιας αυξανόμενης σε πλήθος ομάδας Ρεπουμπλικανών βουλευτών οι οποίοι συσπειρώνονται πια στο πλευρό του Τραμπ επικρίνοντας το αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Καθώς στον ίδιο τον Τραμπ έχει απαγορευθεί με δικαστική απόφαση να επικρίνει μάρτυρες και την ίδια τη δικαστική διαδικασία, ο Τζόνσον και οι άλλοι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες αναλαμβάνουν εκείνοι να επιτεθούν στη διαδικασία η οποία διανύει τώρα την τέταρτη εβδομάδα καταθέσεων των μαρτύρων, χρησιμοποιώντας αυτήν τη δίκη ως de facto σταθμό στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Με την επιλογή τους να παρουσιάσουν αυτήν την υπόθεση ως «πολιτικά υποκινούμενη» ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί, όπως σημειώνει το AP, θέτουν τις βάσεις εκείνες πάνω στις οποίες θα μπορούσαν να απορρίψουν την τελική απόφαση του σώματος των ενόρκων εάν εκείνη είναι καταδικαστική για τον Τραμπ αλλά και, μελλοντικά, το ίδιο το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών εάν εκείνο είναι αρνητικό για τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο.

Με πληροφορίες από AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT