Γεωργία: Τι είναι ο νόμος για τους «ξένους πράκτορες» και γιατί έφερε διεθνείς αναταράξεις;

Γεωργία: Τι είναι ο νόμος για τους «ξένους πράκτορες» και γιατί έφερε διεθνείς αναταράξεις;

Επικριτές λένε ότι απηχεί αντίστοιχο στη Ρωσία, με σκοπό να ξεριζώσει τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και να εκδιώξει τις ΜΚΟ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΦΛΙΔΑ. Αψηφώντας τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων ημερών, η Βουλή της Γεωργίας ενέκρινε χθες τον αμφιλεγόμενο νόμο περί ξένων πρακτόρων που αποτελεί οπισθοδρόμηση στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων και φέρνει τη χώρα εγγύτερα στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Η εξέλιξη είναι επίσης πιθανό να υπονομεύσει την προσπάθεια της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. Με ψήφους 84 υπέρ έναντι 30 κατά, το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό όνειρο, του οποίου επίτιμος ηγέτης είναι ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, υποχρεώνει όσες οργανώσεις λαμβάνουν πάνω από 20% χρηματοδότηση από το εξωτερικό να αυτοχαρακτηρίζονται «οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένης δύναμης».

Επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι το νομοσχέδιο απηχεί τον αντίστοιχο νόμο στη Ρωσία, που είχε στόχο να ξεριζώσει τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, να εκδιώξει τις ΜΚΟ και τους εκλογικούς παρατηρητές από τη χώρα, να στοχοποιήσει αντιφρονούντες και να δυσχεράνει τις δραστηριότητές τους.

Θεσπισθείς το 2012, ο ρωσικός νόμος περί ξένων πρακτόρων είχε παρουσιαστεί ως μέτρο διαφάνειας από τη ρωσική κυβέρνηση, ταχύτατα όμως εξελίχθηκε σε εργαλείο για την περιστολή και τον στιγματισμό αντιπολιτευτικών οργανώσεων και ΜΜΕ.

«Εχουμε τόσο πολλές φιλοδυτικές ΜΚΟ και η κυβέρνηση είναι αντιδυτική, είναι φιλορωσική», εξήγησε στους New York Times η 26χρονη Λούνα Ιακομπάντζε, διαδηλώτρια. Η γεωργιανή κυβέρνηση πάντως διαψεύδει ότι το νομοσχέδιο έχει οποιαδήποτε σχέση με τη Μόσχα. Μάλιστα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιμένουν ότι είναι αφοσιωμένοι στον στόχο της εξαιρετικά δημοφιλούς προσδοκίας για ένταξη στην Ε.Ε.

Σε πρόσφατη ομιλία του όμως ο Ιβανισβίλι σκιαγράφησε τη Δύση ως εχθρό και κατηγόρησε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ότι ελέγχονται από το «παγκόσμιο κόμμα πολέμου» που χρησιμοποιεί τη Γεωργία και την Ουκρανία ως αναλώσιμες χώρες («τροφή για τα κανόνια»).

Πάνω από 30 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έχουν γράψει στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας τον να αναστείλει το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας από τη Γεωργία εξαιτίας του νόμου. Και ο ίδιος ο Μπορέλ προειδοποίησε ότι η ρύθμιση θα μπορούσε να τορπιλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τιφλίδας.

Την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε βαθιά προβληματισμένο ειδικά μετά την καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για τη μεταχείριση των ακτιβιστών.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη δημοκρατική διολίσθηση στη Γεωργία», σχολίασε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο Χ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ο γεωργιανός λαός θέλει ένα «ευρωπαϊκό μέλλον» και κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οδό.

Η πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπιτσβίλι έχει δεσμευτεί ότι θα ασκήσει βέτο στον νόμο, το οποίο όμως μπορεί να υπερβεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Από τον Απρίλιο χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους κατά του νόμου και οι αντιδράσεις πιστεύεται ότι θα συνεχιστούν παρά τη χθεσινή ψήφισή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT