Ταξίδι εμψύχωσης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ

Ταξίδι εμψύχωσης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ

Νέες διεισδύσεις στο βόρειο μέτωπο πραγματοποίησε ο ρωσικός στρατός – Για σταθεροποίηση στο Χάρκοβο μιλούν οι Ουκρανοί

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Σεπτέμβριο είχε να επισκεφθεί την Ουκρανία ο Αντονι Μπλίνκεν, καθώς οι επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και ο πόλεμος στη Γάζα που ακολούθησε άλλαξαν απότομα τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και του επέβαλαν επτά εξοντωτικές περιοδείες, κατά τους μήνες που μεσολάβησαν, στη Μέση Ανατολή. Καθώς όμως η σκιά των ρωσικών επιτυχιών στα πολεμικά μέτωπα πέφτει βαριά στο Κίεβο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε χθες στην ουκρανική πρωτεύουσα για τέταρτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης για να επιβεβαιώσει την αμέριστη βοήθεια των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε ότι η συγκυρία μας φέρνει μπροστά σε προκλήσεις», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσέθεσε όμως ότι το νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας, που έχει αρχίσει να προωθείται προς την Ουκρανία, «θα αλλάξει ουσιωδώς τα πράγματα έναντι των Ρώσων εισβολέων στο πεδίο της μάχης». Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το εν λόγω πακέτο, ύψους άνω των 60 δισ. δολαρίων, που ενέκρινε πρόσφατα το Κογκρέσο, αν και δεν παρέλειψε να πιέσει τον επισκέπτη του για την ταχύτερη δυνατή παράδοση άλλων δύο συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, τους οποίους χρειάζεται κατεπειγόντως, όπως είπε, το Κίεβο. Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal δημοσίευε ρεπορτάζ κατά το οποίο η αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αεράμυνας έχει πέσει σε ανησυχητικό βαθμό τους τελευταίους μήνες.

Ταξίδι εμψύχωσης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ-1
Ο Αντονι Μπλίνκεν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, στο οποίο βρέθηκε για τέταρτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι το νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας «θα αλλάξει ουσιωδώς τα πράγματα έναντι των Ρώσων εισβολέων στο πεδίο της μάχης» [A.P. Photo / Efrem Lukatsky]

Τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες νέο μέτωπο στη βορειοανατολική Ουκρανία περνώντας τα σύνορα με κατεύθυνση το Χάρκοβο και κατάφεραν να καταλάβουν γύρω στα 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 10 χωριά, στην ταχύτερη προέλασή τους από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Το τελευταίο 24ωρο κατέλαβαν άλλα δύο χωριά, το Μπουχρούβατκα και το Λουκιάντσι, ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονταν έξω από την κωμόπολη Βοβτσάνσκ. Ωστόσο, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού Κίριλο Μουντάνοφ δήλωσε ότι η κατάσταση στο μέτωπο του Χάρκοβο σταθεροποιείται και πως η προέλαση του εχθρού έχει ανακοπεί. Την ίδια ώρα, όμως, οι Ρώσοι περνούσαν τα σύνορα και από δύο άλλες διευθύνσεις, στις βορειότερες περιοχές του Σούμι και του Τσερνίχιβ, σε μια πιθανή προσπάθεια να αραιώσουν τις αμυντικές γραμμές των Ουκρανών.

Δεν θα γίνει νέα επιστράτευση, δήλωσε ο υπ. Αμυνας της Ρωσίας – Συνελήφθη άλλος ένας υποστράτηγος για δωροληψία.

Στη Μόσχα, ο νέος υπουργός Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, ο οποίος αντικατέστησε τον Σεργκέι Σοϊγκού σε αυτό το κρίσιμο πόστο ύστερα από μια κίνηση-έκπληξη του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα επιστράτευση, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν ύστερα από την επανεκλογή του Ρώσου προέδρου και τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ο οικονομολόγος που τέθηκε επικεφαλής του στρατού σε καιρό πολέμου τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν η αποδοτική αξιοποίηση των στρατιωτικών δαπανών και ο εφοδιασμός των Ρώσων στρατιωτών με ανωτάτου επιπέδου εξοπλισμό. Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι άλλος ένας αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, ο επικεφαλής της διεύθυνσης προσωπικού, υποστράτηγος Γούρι Κουζνέτσοφ, συνελήφθη με την κατηγορία της δωροληψίας.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς θεωρούνται μία από τις αιτίες που οδήγησαν στην αντικατάσταση του Σοϊγκού, ο οποίος αποζημιώθηκε εν μέρει με το σημαντικό αξίωμα του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντίθετα, ο προκάτοχός του Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην διευθυντής της μυστικής υπηρεσίας FSB, υπέστη φανερή υποβάθμιση, καθώς ανέλαβε καθήκοντα βοηθού του Κρεμλίνου με αρμοδιότητα την επίβλεψη της ναυπηγικής βιομηχανίας. Πολιτικοί αναλυτές συσχέτιζαν τις θεαματικές αλλαγές στην ιεραρχία με τις πιθανές σκέψεις του Πούτιν για την προετοιμασία της διαδοχής του, αν και τίποτα μέχρι τώρα δεν έχει δείξει ότι βιάζεται να τη δρομολογήσει.

Ταξίδι εμψύχωσης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ-2
 Στο περιθώριο της επίσκεψης ο κ. Μπλίνκεν βρέθηκε σε μπαρ της πόλης, όπου δεν δίστασε να ανέβει στη σκηνή και να παίξει μαζί με τους μουσικούς το τραγούδι «Rockin’ in the Free World». Brendan Smialowski / Pool Photo via A.P.

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Κίνα, όπου θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με τους New York Times, η Ρωσία εισήγαγε πέρυσι το 89% των απολύτως αναγκαίων εξαρτημάτων για την πολεμική βιομηχανία της από την Κίνα και θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Πεκίνο προκειμένου να συντηρήσει την πολεμική προσπάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT