Από δεξί χέρι του Τραμπ, μάρτυρας κατηγορίας

Από δεξί χέρι του Τραμπ, μάρτυρας κατηγορίας

Την πληρωμή της Στόρμι Ντάνιελς το 2016 ενέκρινε ο τέως πρόεδρος, σύμφωνα με την κατάθεση του Μάικλ Κοέν

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προσωπικά είχε εγκρίνει ο τότε υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ την καταβολή χρηματικού ποσού σε πορνοστάρ το 2016, προκειμένου αυτή να μην αποκαλύψει εξωσυζυγική σχέση που είχε συνάψει με τον Τραμπ, σύμφωνα με την κατάθεση του Μάικλ Κοέν.

«Κάνε το», είχε πει ο Τραμπ στον Κοέν, σύμφωνα με την κατάθεση του τελευταίου, με τον Τραμπ να ζητάει από τον Κοέν να βρει τον καλύτερο τρόπο για να πληρώσει τις 130.000 δολάρια στην ηθοποιό Στόρμι Ντάνιελς. Η καταβολή των χρημάτων αυτών τον Οκτώβριο του 2016 βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορικής δίκης του Τραμπ, που διανύει την πέμπτη εβδομάδα της. Οι εισαγγελείς εκτιμούν πως μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα έχουν παρουσιάσει το σύνολο των στοιχείων τους και θα έχουν εξετάσει όλους τους μάρτυρες.

Ο Κοέν, πάλαι ποτέ «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» του Ντόναλντ Τραμπ και σήμερα μάρτυρας κατηγορίας, περιέγραψε πολλαπλά περιστατικά πληρωμών από μέρους του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, με στόχο την αποσιώπηση σεξουαλικών σκανδάλων. Ενα μήνα πριν από τις εκλογές, ο Κοέν πληροφορήθηκε ότι η Ντάνιελς βρισκόταν σε συζητήσεις με σκανδαλοθηρικά φύλλα. Η στιγμή ήταν κρίσιμη για την εκστρατεία, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της μαγνητοφώνησης του Τραμπ να υπερηφανεύεται ότι «άρπαζε τις γυναίκες από το αιδοίο».

Ο Κοέν είπε στην κατάθεσή του: «Οταν πληροφορήθηκε για την πρόθεση της Ντάνιελς να πουλήσει την ιστορία της στον Τύπο, ο Τραμπ μου είπε: Πρόκειται για ολική καταστροφή. Οι γυναίκες θα με μισήσουν. Οι άνδρες θα το βρουν διασκεδαστικό, αλλά θα είναι καταστροφικό για την εκστρατεία». Τη στήριξή του στον Τραμπ εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν. Είχε προηγηθεί η έμμεση ψήφος εμπιστοσύνης του Τραμπ προς το πρόσωπό του, όταν η επικεφαλής της ακροδεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν επιχείρησε να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος του προέδρου, ζητώντας την απομάκρυνσή του από το πόστο.

Η εισαγγελία διατείνεται ότι ο Τραμπ επέστρεψε το ποσόν της αμοιβής της Ντάνιελς στον Κοέν μετά τις εκλογές και απέκρυψε τη συναλλαγή, εμφανίζοντάς την ψευδώς στα λογιστικά αρχεία της μεσιτικής εταιρείας του ως δικηγορικά έξοδα. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 34 κατηγορίες παραποίησης λογιστικών στοιχείων, οι οποίες πηγάζουν από την προσπάθεια απόκρυψης της πληρωμής της Ντάνιελς. Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι τα αλλοιωμένα αρχεία στοιχειοθετούν παραβιάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα της εκλογικής και της φορολογικής νομοθεσίας, που τιμωρούνται με τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

«Δεν σκεφτόταν τη Μελάνια. Ολα έγιναν για την προεκλογική εκστρατεία», είπε στο δικαστήριο για τη δωροδοκία της πορνοστάρ.

Ο τέως πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει απόπειρα ανάμειξης στην προεκλογική εκστρατεία με πολιτικά κίνητρα. Η υπερασπιστική ομάδα του τέως προέδρου υποστηρίζει πως η πληρωμή της Στόρμι Ντάνιελς αποτελούσε προσπάθεια του Τραμπ να προστατεύσει την οικογένειά του. Ο Κοέν, όμως, κατέθεσε ότι μόνο μέλημα του Τραμπ ήταν η προστασία της προεκλογικής του εκστρατείας. «Δεν σκεφτόταν τη Μελάνια. Ολα έγιναν για την εκστρατεία», σημείωσε ο Κοέν, ενώ ο 77χρονος Τραμπ κουνούσε επιτιμητικά το κεφάλι από το εδώλιο. Οι συνήγοροι του Τραμπ πρόκειται σήμερα να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του Κοέν, ο οποίος έχει ήδη καταδικασθεί για κακούργημα στην ίδια υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ο μάρτυρας ενήργησε αυτοβούλως.

Στην κατάθεσή του, ο Κοέν περιέγραψε πώς δημιούργησε εταιρεία-βιτρίνα λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2016, προκειμένου να διοχετευθούν μέσω αυτής οι πληρωμές προς την Ντάνιελς. Την ίδια περίοδο, ο Κοέν και η εκπρόσωπος της εκστρατείας Τραμπ, Χόουπ Χικς, βρέθηκαν να συνεργάζονται σε μία προσπάθεια περιορισμού της ζημίας που είχε προκαλέσει αποκάλυψη εφημερίδας για άλλη υπόθεση αποσιώπησης εξωσυζυγικής σχέσης του Τραμπ.

Οταν ο Τραμπ ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την έναρξη της εκστρατείας του το 2016, ο υποψήφιος είχε προειδοποιήσει τον Κοέν ότι «πολλές ακόμη γυναίκες θα κάνουν την εμφάνισή τους». Ο Κοέν υποστηρίζει ότι ο Τραμπ συμφώνησε με τον Ντέιβιντ Πέκερ, εκδότη σκανδαλοθηρικού εντύπου, ότι το φύλλο του θα προωθούσε την υποψηφιότητα Τραμπ και θα αποσιωπούσε αρνητικές ειδήσεις και αποκαλύψεις.

Η συμφωνία αυτή περιελάμβανε και πληρωμή 150.000 δολαρίων προς το πρώην μοντέλο του Πλεϊμπόι Κάρεν ΜακΝτούγκαλ. Η αμοιβή θα εξασφάλιζε τη σιωπή της ΜακΝτούγκαλ για ερωτική σχέση της με τον Τραμπ. Ο Πέκερ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αγόρασε τη διήγηση της ΜακΝτούγκαλ και τη διατήρησε κρυφή, ενώ ζήτησε από τον Τραμπ να τον αποζημιώσει για τη δαπάνη αυτή.

Στο μεταξύ, τον κατάλογο επιφανών Αμερικανών, οι οποίοι είχαν άμεση πρόσβαση στον τότε πρόεδρο Τραμπ αποκάλυψε η κατάθεση μάρτυρα στο δικαστήριο του Μανχάταν. Στον κατάλογο αυτό, που είχε συντάξει η προσωπική γραμματέας του Τραμπ, Μάντλιν Ουέστερχαουτ, περιλαμβάνονται παίκτες και προπονητές του φούτμπολ, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί παραγωγοί, εκδότες, όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ, και επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT