Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια

Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν σε δύο περιοχές του Χαρκόβου, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός της πήρε τον έλεγχο ακόμη τριών οικισμών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο ακόμη τριών οικισμών στην Ουκρανία, δύο στην περιοχή του Χαρκόβου και έναν στη Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε το Reuters σήμερα Τετάρτη, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο και «κατέλαβαν θέσεις» στη μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου. Οι μάχες ήταν έντονες, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας.

Ο έλεγχος της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις, η οποία βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα, θα ήταν το σημαντικότερο επίτευγμα της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην περιοχή του Χαρκόβου την Παρασκευή, ανοίγοντας νέο μέτωπο και αναγκάζοντας το Κίεβο να σπεύσει να ενισχύσει τις δυνάμεις του στα βορειανατολικά.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο εχθρός παίρνει θέσεις στους δρόμους της Βοβτσάνσκ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ολέξιι Χαρκίβσκιι, αξιωματούχος της αστυνομίας της πόλης.

Υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν σε δύο περιοχές του Χαρκόβου, μεταξύ των οποίων και η Βοβτσάνσκ.

Εκανε λόγο για «εχθρικά πυρά και ενέργειες εφόδου» και όπως εξήγησε, η απόφαση ελήφθη «για να διαφυλάξουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και να αποφύγουμε απώλειες».

Ο Ζελένσκι ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ιβηρική

Οι σοβαρές εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο οδήγησαν τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην απόφαση να ακυρώσει το βράδυ της Τρίτης το ταξίδι που είχε προγραμματίσει για το τέλος της εβδομάδας στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πορτογαλικά Μέσα, αιτία της ακύρωσης είναι η σοβαρή κατάσταση στη χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα ρωσική επίθεση στον Βορρά, η οποία απειλεί το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα, κατά την παραμονή του στην Ισπανία, ο Ζελένσκι, επρόκειτο να υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, παρόμοια με εκείνες που έχει ήδη υπογράψει με τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Δανία και τον Καναδά.

Στόχος των συμφωνιών είναι το να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμη και σταθερή στρατιωτική υποστήριξη η οποία θα χρησιμεύσει ως γέφυρα μέχρις ότου η Ουκρανία γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Οι διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε το Κίεβο με πολλές ευρωπαϊκές χώρες έρχονται ως «απάντηση» σε σχετική έκκληση που απηύθυνε τον περασμένο Ιούλιο η G7, η ομάδα των πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Η έκκληση αφορούσε το να ληφθούν πρωτοβουλίες αντισταθμιστικές, καθώς η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Λιθουανία) είχε αναβάλει την εξέταση του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη.

Με πληροφορίες από Reuters, El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT