Ε.Ε. και ΝΑΤΟ καλούν τη Γεωργία να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ε.Ε. και ΝΑΤΟ καλούν τη Γεωργία να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση «βλέπει» η Δύση, ενώ για «δυναμική υπέρ του Πούτιν» που αυξάνεται καθώς κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία, κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους επικριτές ως «ρωσικού τύπου», έλαβε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο» χθες Τρίτη.

Το βέτο του προέδρου αναμένεται να παρακαμφθεί με απλή πλειοψηφία, ανοίγοντας τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία τις επόμενες εβδομάδες.

Για βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, έκανε λόγο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, προσθέτοντας τη φωνή του σε άλλους δυτικούς επικριτές του νόμου.

«(Το νομοσχέδιο) απομακρύνει τη Γεωργία περισσότερο από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Καλούμε τη Γεωργία να αλλάξει πορεία και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η πορεία προς την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προέτρεψε επίσης τη Γεωργία να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων» και προειδοποίησε ότι το μέτρο θα έθετε σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε.

«Η υιοθέτηση του νόμου επηρεάζει αρνητικά την πρόοδο της Γεωργίας στην πορεία προς την Ε.Ε.», ανέφερε δήλωση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης, Τζοζέπ Μπορέλ, και του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρχελι.

«Η επιλογή για την πορεία προς τα εμπρός είναι στα χέρια της Γεωργίας. Καλούμε τις γεωργιανές αρχές να αποσύρουν τον νόμο», σημειώνεται στη δήλωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε Γεωργιανούς πολιτικούς εξαιτίας του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως λένε, θα υπονομεύσει τη δημοκρατία. Ωστόσο αναλυτές ισχυρίζονται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει μερίδιο ευθύνης για τις ταραχές στην Τιφλίδα.

Δυναμική του Πούτιν

Την τελευταία εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και προσπάθησαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν τη νομοθεσία, η οποία θα στιγματίσει εκατοντάδες ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης ως «ξένους πράκτορες».

Ε.Ε. και ΝΑΤΟ καλούν τη Γεωργία να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»-1

Καβγάδες έχουν ξεσπάσει στην αίθουσα του κοινοβουλίου για το θέμα, ενώ ανώτερος βουλευτής δέχθηκε επίθεση. Ωστόσο οι αντιδράσεις αναμένεται να παρακαμφθούν, ανοίγοντας τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία τις επόμενες εβδομάδες.

Οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία θα μπορούσαν να προσκολληθούν περισσότερο στο Κρεμλίνο, εάν οι εξελίξεις στο πεδίο των μαχών συνεχίσουν να είναι υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιούν αναλυτές.

Οι Αμερικανοί βουλευτές που εμπόδιζαν επί μήνες τη βοήθεια προς την Ουκρανία είναι εν μέρει υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στη Γεωργία, ανέφερε ο πολιτικός επιστήμονας Φράνσις Φουκουγιάμα, σύμφωνα με το Politico.

Οι χώρες κοντά στη Ρωσία υιοθετούν ανοιχτά πλέον φιλική στάση προς το Κρεμλίνο και ενδιαφέρονται λιγότερο για τη διατήρηση των δεσμών με τη Δύση, πρόσθεσε.

«Κάθε περιφερειακή χώρα γύρω από τη Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία πολύ, πολύ στενά», εξήγησε ο Φουκουγιάμα.

«Μόλις αντιληφθούν ότι η δυναμική μετατοπίζεται … νιώθουν ελεύθεροι να αλλάξουν την πολιτική τους σε πολύ πιο φιλορωσική κατεύθυνση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν φοβούνται τη Δύση

Το απόγευμα της Τρίτης, διακομματική ομάδα γερουσιαστών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τη γεωργιανή δημοκρατία» και απείλησε να λάβει μέτρα κατά των γεωργιανών πολιτικών.

Γεωργιανοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «Ονειρο» εκτιμά πως η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Ετο Μπουζιασβίλι, ερευνητικός συνεργάτης στο Atlantic Council.

Αυτό έχει οδηγήσει το κόμμα στο να ενεργεί πιο ανοιχτά και επιθετικά ενάντια στη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας, ανακοινώνοντας στροφή της εξωτερικής πολιτικής προς τη Μόσχα υιοθετώντας «καταστολή σοβιετικού τύπου», πρόσθεσε.

Παρά τις προειδοποιήσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ, η Γεωργία και οι γύρω χώρες δεν φοβούνται την αντίδραση της Δύσης, ανέφερε ο Φουκουγιάμα, κάτι που θα γίνει πιο εμφανές εάν η Ρωσία συνεχίσει να έχει δυναμική.

Περιορισμένη η επιρροή των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένη επιρροή στη Γεωργία, καθώς οι συνομιλίες με την Τιφλίδα επικεντρώνονται τελευταία στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στο ΝΑΤΟ.

Παρόλα αυτά, κυρώσεις που θα δυσκολεύουν τους Γεωργιανούς να ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές, ανέφεραν αναλυτές, δεδομένου ότι πολλοί πλούσιοι πολιτικοί έχουν παιδιά σε ευρωπαϊκά σχολεία ή δεύτερες κατοικίες εκεί.

Ανώτερα στελέχη της γεωργιανής πολιτικο-επιχειρηματικής ελίτ με δεσμούς με τον ιδρυτή του «Γεωργιανού Ονείρου» Μπιτζίνα Ιβανισβίλι ανησυχούν για τις δυτικές κυρώσεις, τόνισε ο Τόμας Ντε Βάαλ, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Europe.

Οι αμερικανικές κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο Ντε Βάαλ, λόγω της αρχής της ομοφωνίας της Ε.Ε., η οποία απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε μία πολιτική.

Οποιαδήποτε πρόταση κυρώσεων από την Ε.Ε. πιθανότατα θα προκαλούσε την αντίδραση με βέτο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γεωργιανή κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT