Νετανιάχου: Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ για την προώθηση παλαιστινιακού κράτους

Νετανιάχου: Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ για την προώθηση παλαιστινιακού κράτους

«Δεν θα τους αφήσουμε να ιδρύσουν ένα κράτος τρόμου από το οποίο θα μπορούν να μας επιτίθενται ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απέρριψε ομόφωνα την απόφαση του ΟΗΕ να προωθήσει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως ανέφερε το γραφείο του σήμερα Τετάρτη.

«Δεν θα τους αφήσουμε να ιδρύσουν ένα κράτος τρόμου από το οποίο θα μπορούν να μας επιτίθενται ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Κανείς δεν θα μας εμποδίσει εμάς, το Ισραήλ, να ασκήσουμε το βασικό μας δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας – ούτε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ούτε οποιαδήποτε άλλη οντότητα», όπως σημείωσε.

Ο ισραηλινός στρατός εισέρχεται βαθύτερα στη Ράφα

Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού έρχεται τη στιγμή που ο στρατός του Ισραήλ εισέρχεται βαθύτερα στη Ράφα της νότιας Γάζας, παρά τις εκκλήσεις συμμάχων του, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, να μην προχωρήσει σε πλήρη επίθεση στη συνοριακή πόλη, όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη διάρκεια του πολέμου.

Η Ε.Ε. επανέλαβε την Τετάρτη την προειδοποίηση προς το Ισραήλ να τερματίσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τους δεσμούς με την Ενωση.

«Εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, θα επιβαρύνει αναπόφευκτα τις σχέσεις του με την Ε.Ε.», ανέφερε δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζοζέπ Μπορέλ.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις αυξάνονται και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Οι χώρες που θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος

Οσον αφορά την προώθηση της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μ. Μάρτιν, δήλωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος μέχρι το τέλος του μήνα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk, ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ ανέφερε: «Θα αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης πριν από το τέλος του μήνα. Η ημερομηνία είναι ακόμη ρευστή, διότι είμαστε σε συζητήσεις με κάποιες χώρες όσον αφορά την από κοινού αναγνώριση».

Τον Μάρτιο, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, όρισε ως ημερομηνία την 21η Μαΐου.

Ο Μάρτιν τόνισε ότι το σχέδιο έχει ως στόχο «να στείλουμε μήνυμα στον παλαιστινιακό πληθυσμό στο σύνολό του ότι υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και την ιδέα της λύσης των δύο κρατών ως τον μόνο τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι μπορούν τελικά να ζήσουν ειρηνικά δίπλα δίπλα».

Η Παλαιστίνη αναγνωρίζεται ήδη ως κυρίαρχο κράτος από 143 από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT