Ολλανδία: Χωρίς τον Βίλντερς αλλά με ακροδεξιούς υπουργούς η νέα κυβέρνηση

Ολλανδία: Χωρίς τον Βίλντερς αλλά με ακροδεξιούς υπουργούς η νέα κυβέρνηση

Είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Χερτ Βίλντερς συμμετέχει ως εταίρος σε κυβέρνηση συνεργασίας στην Ολλανδία

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Χερτ Βίλντερς είχε έρθει πρώτο στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία τον περασμένο Νοέμβριο, εξασφαλίζοντας ποσοστό 23,5%, το υψηλότερο που έχει ποτέ λάβει σε εθνική αναμέτρηση.

Εξι μήνες μετά, η Ολλανδία ετοιμάζεται πια να αποκτήσει μια νέα τετρακομματική κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχει μεν το PVV αλλά όχι ο ίδιος ο Βίλντερς ως κυβερνητικός αξιωματούχος.  

Πιο συγκεκριμένα, στη νέα κυβέρνηση θα ενταχθούν, πέρα από το ακροδεξιό PVV, το συντηρητικό VVD (η παράταξη του Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται τώρα η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ), το κεντροδεξιό NSC (του Πίτερ Ομτσιχτ) και το δεξιό/λαϊκιστικό BBB.

Οι άλλες δυνάμεις συμφώνησαν, ωστόσο, να ενταχθούν στην κυβέρνηση με την προϋπόθεση ότι ο Βίλντερς δεν θα είναι πρωθυπουργός.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα προέρχεται από το VVD και ο νέος ΥΠΕΞ από το NSC, ενώ μένει να φανεί ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Χερτ Βίλντερς συμμετέχει ως εταίρος σε κυβέρνηση συνεργασίας στην Ολλανδία.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT