Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προωθεί νομοσχέδιο για την υποχρεωτική στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προωθεί νομοσχέδιο για την υποχρεωτική στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων

Η άρνησή τους να υπηρετήσουν στον στρατό, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων υποστηρίζουν τους πολέμους, αποτελεί ένα ζήτημα που προκαλεί διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποφάσισε να προωθήσει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα καθιστά υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία για τους υπερορθόδοξους.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Νετανιάχου καλεί όλα τα κόμματα που είχαν υποστηρίξει τον προτεινόμενο νόμο στην προηγούμενη Βουλή να τον στηρίξουν εκ νέου.

Το ζήτημα της στράτευσης των υπερορθόδοξων είναι ακανθώδες, πολύ δε περισσότερο εν μέσω του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.

Στον νυν κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Νετανιάχου, συμμετέχουν δύο υπερορθόδοξα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απαλλαγής των υπερορθόδοξων από την υποχρέωση στράτευσης.

Το θέμα έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες εκ μέρους των υπερορθόδοξων Εβραίων που αποτελούν το 13% του πληθυσμού του Ισραήλ και αναμένεται να αγγίξουν το 19% έως το 2035.

Η άρνησή τους να υπηρετήσουν στον στρατό, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων υποστηρίζουν τους πολέμους, αποτελεί ένα ζήτημα που προκαλεί διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία.

Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ, που αντιστοιχεί στο 21% του πληθυσμού, εξαιρείται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική θητεία.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ αφορά άνδρες και γυναίκες που καλούνται στον στρατό συνήθως στην ηλικία των 18 ετών, οι μεν άνδρες για να υπηρετήσουν θητείες 32 μηνών, οι δε γυναίκες 24.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT