Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, μετά την απόπειρα δολοφονίας

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, μετά την απόπειρα δολοφονίας

«Εχει πυροβοληθεί πολλές φορές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση», αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καταδικάζουν οι Ευρωπαίους ηγέτες

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έπειτα από επίθεση με πυροβολισμούς σε βάρος του την Τετάρτη, στην πόλη Χαντλόβα, μπροστά από κτίριο που είχε προηγουμένως διεξαχθεί κυβερνητική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ο Φίτσο «έχει πυροβοληθεί πολλές φορές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση». Αποφασίστηκε η διακομιδή του με ελικόπτερο στη Μπάνσκα Μπίστριτσα, επειδή θα έπαιρνε πολύ χρόνο μέχρι να φτάσει στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Την στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός χαιρετούσε πολίτες μπροστά από ένα πολιτιστικό κέντρο στην Χαντλόβα, η οποία απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα από τη Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο δράστης της επίθεσης, που έχει συλληφθεί, είναι ένας 71χρονος ο οποίος οπλοφορούσε νόμιμα.

Μιλώντας στο Reuters, εκπρόσωπος του σλοβακικού υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο για απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού. Ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, μετά την απόπειρα δολοφονίας-1
Reuters

Ο δράστης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από την αστυνομία και άνδρες ασφαλείας τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν, όπως περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας. 

Κύμα αντιδράσεων

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σλοβακίας και σύμμαχος του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, δήλωσε ότι «μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού αποτελεί απειλή για όλα όσα κοσμούσαν τη δημοκρατία της Σλοβακίας μέχρι σήμερα».

«Είμαι τρομοκρατημένος από το πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος προς μια άλλη πολιτική άποψη. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσουμε τη διαφωνία μας δημοκρατικά και νομικά», πρόσθεσε.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, μετά την απόπειρα δολοφονίας-2
Reuters

Η πρόεδρος της Κομισιόν καταδίκασε την «άθλια επίθεση» κατά του Φίτσο. «Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας καλό», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να προσθέσει: «Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του». 

Σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις», τονίζει σε ανάρτηση του στο X. «Οι σκέψεις μας είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένεια του». 

«Είμαι σοκαρισμένος από τον πυροβολισμό κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο, η βία δεν έχει καμία θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σοκαρισμένος στο άκουσμα της είδησης της επίθεσης εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο. «Συγκλονισμένος άκουσα αυτά τα απαίσια νέα. Όλες μας οι σκέψεις είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του», δήλωσε.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι «με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας». «Επιθυμώ και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν υπογράμμισε: «Σοκαρίστηκα από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του φίλου μου, πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σοκαρισμένος από τον πυροβολισμό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τον πυροβολισμό κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αποτρόπαια. «Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η βία δεν θα γίνει κανόνας σε καμία χώρα».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας»

«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού, σε ανάρτηση του στην αγγλική γλώσσα στο «Χ». Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας, και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT