Φορτίο ιρανικών όπλων δέσμευσε η Ιορδανία

Φορτίο ιρανικών όπλων δέσμευσε η Ιορδανία

Εκδηλη ανησυχία για αποσταθεροποίηση του βασιλείου από την ενίσχυση μουσουλμανικών οργανώσεων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AMΜAN. Ιρανικό σχέδιο λαθραίας εισαγωγής όπλων στην Ιορδανία με αποδέκτες αντιπάλους του καθεστώτος και στόχο πράξεις δολιοφθοράς αποκάλυψαν οι Αρχές του βασιλείου.

Τα όπλα είχαν στείλει υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία προς πυρήνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ιορδανία, γνωστή για τις σχέσεις της με την παλαιστινιακή Χαμάς. Η κρυψώνα των όπλων εντοπίστηκε όταν μέλη του πυρήνα, Ιορδανοί παλαιστινιακής καταγωγής, συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Χαμάς ανέφερε ότι δεν έχει «καμία σχέση με ενέργειες εναντίον της Ιορδανίας» και ότι μόνος στόχος της είναι το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, στόχος του σχεδίου ήταν η αποσταθεροποίηση της Ιορδανίας, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της αμερικανική στρατιωτική βάση και μοιράζεται σύνορα με το Ισραήλ, τη Συρία και το Ιράκ. Παρότι οι ιορδανικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει τι είδους οπλισμό δέσμευσαν τον Μάρτιο, τους τελευταίους μήνες οι δυνάμεις ασφαλείας του βασιλείου απέκρουσαν απόπειρες από το Ιράν και των συμμάχων του να εισάγουν νάρκες, στρατιωτικά εκρηκτικά, αυτόματα όπλα και πυραύλους Κατιούσα 107 χιλιοστών.

Η Ιορδανία υποστηρίζει ότι ο κύριος όγκος του λαθρεμπορίου όπλων μέσω της χώρας έχει τελικό αποδέκτη τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Κάποια από τα όπλα, όμως, όπως το φορτίο που εντοπίστηκε τον Μάρτιο, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στην ίδια την Ιορδανία από τον πυρήνα της Αδελφότητας που έχει συμμαχήσει με τη Χαμάς.

«Κρύβουν τα όπλα σε φρεάτια, που ονομάζουν νεκρά σημεία, αποτυπώνουν την τοποθεσία με GPS και τη φωτογραφίζουν, προτού στείλουν κάποιους να τα ξεθάψουν», είπε στο πρακτορείο Reuters Ιορδανός αξιωματούχος. Η Χαμάς προήλθε τη δεκαετία του 1980 από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το κίνημα υποστηρίζει ότι δεν υιοθετεί τη βία, ενώ η ιορδανική πτέρυγα της Αδελφότητας δραστηριοποιείται νόμιμα στο βασίλειο εδώ και δεκαετίες.

Οι ιορδανικές αρχές εκτιμούν ότι το Ιράν, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και η Χαμάς επιδιώκουν να στρατολογήσουν ριζοσπαστικοποιημένους νέους από την Αδελφότητα της Ιορδανίας, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν την ιρανική επιρροή στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της Αδελφότητας επιβεβαίωσε ότι κάποια μέλη συνελήφθησαν για κατοχή όπλων τον Μάρτιο, επέμεινε όμως ότι οι πράξεις τους δεν είχαν εξασφαλίσει την έγκριση της μουσουλμανικής οργάνωσης, ενώ εξέφρασε την υποψία ότι τα όπλα προορίζονταν για τη Δυτική Οχθη και όχι για χρήση εντός της Ιορδανίας. «Η Αδελφότητα βρίσκεται σε διάλογο με τις Αρχές. Γνωρίζουν ότι τα σφάλματα που καταγράφηκαν δεν αποτελούν πολιτική της Αδελφότητας, αλλά υπήρξαν προϊόν ατομικών πρωτοβουλιών», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Πηγή της Αδελφότητας αποκάλυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν στρατολογηθεί από το ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρουρί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο στη Βηρυτό σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ. Τον τελευταίο χρόνο η Ιορδανία έχει αναφέρει πολλαπλές απόπειρες διείσδυσης στο έδαφός της από μέλη φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών της Συρίας, συχνά οπλισμένα με αντιαρματικά όπλα και εκρηκτικά. Η Τεχεράνη αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες διείσδυσης.

Τον περασμένο μήνα η Ιορδανία συμμετείχε σε αμερικανική προσπάθεια κατάρριψης σμηνών ιρανικών drones κατά του Ισραήλ. Επικριτές του βασιλιά Αμπντάλα τον χαρακτήρισαν «μαριονέτα της Δύσης» και «προδότη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT