Ηγέτης Χαμάς: Θα αποφασίσουν κι οι άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις για το μέλλον της Γάζας

Ηγέτης Χαμάς: Θα αποφασίσουν κι οι άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις για το μέλλον της Γάζας

Σημαντική πολιτική στροφή του Ισμαΐλ Χανίγια υπέρ της συνεννόησης των παλαιστινιακών δυνάμεων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης, γνωστότερου με το ακρωνύμιο Χαμάς, ο Ισμαΐλ Χανίγια, δήλωσε χθες Τετάρτη πως αυτό μαζί με τις άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις θα λάβουν αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ.

«Λέμε ότι η Χαμάς είναι εδώ για να μείνει (…) και ότι θα είναι το κίνημα και όλες οι εθνικές (παλαιστινιακές) παρατάξεις που θα αποφασίσουν για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Γάζα», είπε ο κ. Χανίγια κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική πολιτική στροφή εκ μέρους της Χαμάς (που έχει αποδεκατιστεί από τον πόλεμο με το Ισραήλ εδώ και πάνω από επτά μήνες), καθώς παλαιότερα υπήρχαν ένοπλες συγκρούσεις με τη μετριοπαθέστερη παράταξη των Παλαιστινίων, τη Φατάχ, για τον έλεγχο της Γάζας.

Ο κ. Χανίγια τόνισε ακόμη στην ομιλία του χθες, Τετάρτη, ότι το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο, διότι το Ισραήλ «επιμένει να κατέχει το σημείο διέλευσης της Ράφας και να επεκτείνει την επίθεσή του» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο πόλεμος με το Ισραήλ έχει καταστήσει εξαιρετικά δημοφιλή τη Χαμάς ακόμη και μεταξύ των πιο μετριοπαθών Παλαιστινίων, ενώ έχει γεφυρώσει και το χάσμα που υπήρχε με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη υπό τον Μαχμούντ Αμπάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT