Συνάντηση Πούτιν-Σι: «Δεν στρέφεται εναντίον κάποιου η συνεργασία» Μόσχας-Πεκίνου

Συνάντηση Πούτιν-Σι: «Δεν στρέφεται εναντίον κάποιου η συνεργασία» Μόσχας-Πεκίνου

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο, με τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει λόγο κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για ολοένα και στενότερη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας.

Οπως μάλιστα τόνισε ο κ. Πούτιν, η συνεργασία του Πεκίνου με τη Μόσχα δεν στρέφεται εναντίον κάποιου ούτε είναι ευκαιριακή, παρά αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για όλον τον κόσμο.

«Είναι θεμελιώδους σημασίας οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, δεν είναι ευκαιριακές και δεν στρέφονται εναντίον κανενός η συνεργασία μας στις παγκόσμιες υποθέσεις σήμερα είναι ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, η Ρωσία και η Κίνα μαζί υπερασπίζονται τις αρχές της δικαιοσύνης και μιας δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης που αντανακλά πολυπολικές πραγματικότητες και μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο.

«Η Ρωσία και η Κίνα αλληλεπιδρούν με επιτυχία στα Ηνωμένα Εθνη, στις χώρες BRICS, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, καθώς και στην G20. Δεσμευόμαστε για περαιτέρω εναρμόνιση των διαδικασιών ολοκλήρωσης στον ευρασιατικό χώρο, συνδυάζοντας τις δυνατότητες της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνεργασίας (EurAsEC) και της αγαπημένης σας πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη – Ενας Δρόμος”», είπε ο Ρώσος επισκέπτης στο Πεκίνο.

Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η τρέχουσα επίσκεψή του θα δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη ολόκληρου του φάσματος της διμερούς συνεργασίας. «Θα ήθελα να τονίσω: χαίρομαι πολύ που έρχομαι στην Κίνα και θα συναντηθώ μαζί σας», είπε ο κ. Πούτιν απευθυνόμενος στον κ. Σι.

Συνάντηση Πούτιν-Σι: «Δεν στρέφεται εναντίον κάποιου η συνεργασία» Μόσχας-Πεκίνου-1
Ο Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην αχανή πλατεία Τιένανμεν του Πεκίνου, κι ενώ σε μεριkές μέρες συμπληρώνονται 35 χρόνια από την αιματηρή καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης εκεί (φωτ.: Ria Novosti).

«Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν πράγματι συσσωρεύσει έναν σημαντικό όγκο πρακτικής συνεργασίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Υπενθύμισε ότι το 2023, ο διμερής εμπορικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο και έφτασε σε ένα καλό επίπεδο των 227 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Κίνα είναι ο κύριος εταίρος της Ρωσίας στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. «Μετά τα αποτελέσματα του περασμένου έτους, η Ρωσία κατέλαβε την τέταρτη θέση στη λίστα των χωρών – εμπορικών εταίρων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης για Βασικούς Τομείς της Ρωσο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας έως το 2030, μετά την επίσκεψή σας στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2023, έπαιξε άμεσα ρόλο σε αυτό», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στο κ. Σι.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσδιόρισε την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη γεωργία ως προτεραιότητες. «Eχουμε ήδη αρχίσει να μιλάμε για αυτό στην πορεία», διευκρίνισε ο κ. Πούτιν.

Ξεχωριστά, σημείωσε τη συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της καινοτομίας, της κατασκευής υποδομών και των μεταφορών. «Οι ανθρωπιστικές επαφές επεκτείνονται σύμφωνα με τη συμφωνία μας, το 2024-2025 θα πραγματοποιήσουμε Ετη Πολιτισμού μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σοβιετικό παρελθόν

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2023, αμέσως μετά την επανεκλογή του. «Εχουμε αναπτύξει μια καλή παράδοση να κάνουμε τις πρώτες ξένες επισκέψεις ο ένας στον άλλον και αυτό είναι μια σαφής επιβεβαίωση της σημασίας που τόσο εμείς όσο και εσείς, στη Μόσχα και στο Πεκίνο, αποδίδουμε στην πορεία προς τη συνεπή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τη συνολική εταιρική σχέση και στρατηγική αλληλεπίδραση», τόνισε ο κ. Πούτιν.

Σημείωσε επίσης ότι το 2024 σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών. «Η Σοβιετική Ενωση ήταν η πρώτη που αναγνώρισε τη νέα Κίνα», κατέληξε.

Πηγή: Reuters, TASS, Ria Novosti

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT