Κρεμλίνο: «Μάταια» η Σύνοδος για την Ειρήνη χωρίς την παρουσία της Μόσχας

Κρεμλίνο: «Μάταια» η Σύνοδος για την Ειρήνη χωρίς την παρουσία της Μόσχας

Η Ελβετία δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, η οποία θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Ιουνίου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η προγραμματισμένη Σύνοδος για την Ειρήνη, που η Ελβετία ελπίζει ότι θα προετοιμάσει το έδαφος για διαδικασία ειρήνευσης στην Ουκρανία, είναι «μάταιη» χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

«Χωρίς τη Ρωσία, οι συζητήσεις για ζητήματα ασφαλείας που μας απασχολούν είναι απολύτως μάταιες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.

«Πιθανότατα, θα είναι απλώς κενός σχολαστικισμός, χωρίς προοπτικές να υπάρξει τουλάχιστον κάποιο απτό αποτέλεσμα», είπε ο ίδιος.

Η ρωσική πλευρά είχε ήδη αναφέρει ότι δεν βλέπει κανένα νόημα στη διοργάνωση μιας σύσκεψης από την Ελβετία ώστε να συζητηθεί το πώς θα μπορούσε να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία χωρίς να έχει προσκληθεί η Μόσχα.

Η Ελβετία δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, η οποία θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Ιουνίου κοντά στη Λουκέρνη.

Παράλληλα, συνεχίζει τις προσπάθειες να πείσει χώρες από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο αλλά και την Κίνα να συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

«Μια ισορροπημένη προσέγγιση από τους Κινέζους μπορεί, κατά τη δική μας άποψη να προσδώσει αξιοπρεπή χαρακτήρα σε κάθε σύσκεψη, αλλά αυτό δεν θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό το συγκεκριμένο γεγονός», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι θα δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη, σύμφωνα με την Ελβετίδα πρόεδρο, Βιόλα Αμχερντ, η οποία τον Ιανουάριο συμφώνησε να φιλοξενήσει τη Σύνοδο κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού ομολόγου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT