Σλοβακία: Σταθερή, αλλά ακόμη κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Ρόμπερτ Φίτσο

Σλοβακία: Σταθερή, αλλά ακόμη κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Ρόμπερτ Φίτσο

Για «περίπλοκα τραύματα» κάνουν λόγο κορυφαία πολιτικά και νοσοκομειακά στελέχη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού παραμένει κρίσιμη αλλά έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με την επικεφαλής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο Ρόμπερτ Φίτσο, την επαύριο της δολοφονικής απόπειρας σε βάρος του.

Μετά την επιτυχή εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε την Τετάρτη ο ακροδεξιός λαϊκιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας, η κατάστασή του έχει βελτιωθεί, αλλά είναι ακόμη «σοβαρή», κατά την επικεφαλής του νοσοκομείου της Μπάνσκα Μπίστριτσα.

«Η κατάσταση του πρωθυπουργού έχει πλέον σταθεροποιηθεί αλλά παραμένει σοβαρή», ανέφερε σήμερα Πέμπτη η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Ρούσβελτ», λέγοντας ότι η κατάσταση της υγείας του κ. Φίτσο είναι ακόμη κρίσιμη εξαιτίας «περίπλοκων τραυμάτων».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πέντε ωρών από δύο ομάδες γιατρών για τη θεραπεία πολλαπλών τραυμάτων από σφαίρες.

«Σε αυτό το σημείο η κατάστασή του είναι σταθεροποιημένη, αλλά είναι πραγματικά πολύ σοβαρή, θα νοσηλευτεί στην εντατική», δήλωσε στους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας να πει ότι ο κ. Φίτσο είναι πια εκτός κινδύνου.

Για «περίπλοκα τραύματα» έκανε λόγο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Κάλινακ, μιλώντας σήμερα πρωί στους ρεπόρτερ έξω από το νοσοκομείο. Επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση του κ. Φίτσο είναι ακόμη σοβαρή, «αλλά όλοι θέλουμε να πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο φιλορώσος ηγέτης της Σλοβακίας –χώρας που συνορεύει και με την Ουκρανία– δέχθηκε τέσσερις με πέντε πυροβολισμούς χθες και έδωσε ολονύχτια μάχη για τη ζωή του. Σήμερα το πρωί πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει πλέον τις αισθήσεις του και έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο νοσοκομειακές πηγές τονίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τομάς Ταράμπα, είχε δηλώσει πως δεν απειλείται πλέον η ζωή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (11 π.μ. ώρα Σλοβακίας) ο κ. Κάλινακ θα συγκαλέσει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη και μαζί σύσκεψη του κρατικού συμβουλίου ασφαλείας, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Σλοβακίας, η φιλελεύθερη, φιλοδυτική Προοδευτική Σλοβακία, ακύρωσε μια προγραμματισμένη διαμαρτυρία και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης.

Ο επίδοξος δολοφόνος, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα, που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον κ. Φίτσο, είναι συγγραφέας με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας, όπως μεταδίδουν σλοβακικά ΜΜΕ.

Ανέφεραν ακόμη ότι ο 71χρονος άνδρας που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό ήταν πρώην φύλακας σε εμπορικό κέντρο, συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών και μέλος της Σλοβακικής Εταιρείας Συγγραφέων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Aktuality.sk ανέφερε ότι ο γιος του είπε πως ο πατέρας του ήταν ο νόμιμος κάτοχος άδειας όπλου.

Σε ένα βίντεο χωρίς ημερομηνία που δημοσιεύτηκε στο Facebook, ο φερόμενος ως δράστης εθεάθη να λέει: «Δεν συμφωνώ με την κυβερνητική πολιτική».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT