Κομισιόν: Εκκινεί επίσημη έρευνα κατά Facebook και Instagram

Κομισιόν: Εκκινεί επίσημη έρευνα κατά Facebook και Instagram

Την απόφαση ανακοίνωσε πριν από λίγο, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X, o αρμόδιος επίτροπος Τιερί Μπρετόν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κομισιόν εκκινεί επίσημη διαδικασία κατά της Μeta, στην οποία ανήκουν οι δημοφιλείς πλατφόρμες Facebook και Instagram, στη βάση του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες DSA.

Την απόφαση ανακοίνωσε πριν από λίγο, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X, o αρμόδιος επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

«Σήμερα ξεκινάμε επισήμως έρευνα στη βάση του DSA εναντίον της Meta», τονίζει ο Μπρετόν.

Εξηγώντας την κίνηση της Κομισιόν, ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρει ότι «δεν έχουμε πειστεί ότι η Meta έκανε αρκετά για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον DSA να μετριάσει τους κινδύνους αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και την ψυχική υγεία των νέων Ευρωπαίων στις πλατφόρμες Facebook και Instagram».

Τι ανησυχεί την Κομισιόν

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία ότι τα συστήματα τόσο του Facebook όσο και του Instagram, περιλαμβανομένων των αλγορίθμων τους, ενδεχομένως να ενισχύουν εθιστικές συμπεριφορές των παιδιών. Επιπλέον η Κομισιόν ανησυχεί για τις μεθόδους διασφάλισης της ηλικίας και επαλήθευσής της που εφαρμόζει η Meta.

«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια για τους νέους χρήστες του Διαδικτύου. Με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες θεσπίσαμε κανόνες που μπορούν να προστατεύσουν τους ανηλίκους όταν αλληλεπιδρούν στο Διαδίκτυο», τονίζει από την πλευρά της η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την ψυχική και σωματική υγεία των νέων», υπογραμμίζει.

Η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η σημερινή κίνηση της διαδικασίας βασίζεται σε προκαταρκτική ανάλυση της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου που απέστειλε η Meta τον Σεπτέμβριο του 2023, στις απαντήσεις της Meta στα επίσημα αιτήματα της Κομισιόν για παροχή πληροφοριών (σχετικά με την προστασία των ανηλίκων και τη μεθοδολογία της εκτίμησης κινδύνου), στις εκθέσεις που είναι διαθέσιμες στο κοινό, καθώς και στην ανάλυση της ίδιας της Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Απριλίου 2024, η Κομισιόν είχε ήδη κινήσει επίσημη διαδικασία κατά της Meta, τόσο σε σχέση με το Facebook όσο και με το Instagram, σχετικά με την παραπλανητική διαφήμιση, το πολιτικό περιεχόμενο, τους μηχανισμούς ειδοποίησης και δράσης, την πρόσβαση σε δεδομένα για ερευνητές, καθώς και σχετικά με τη μη διαθεσιμότητα αποτελεσματικού πολιτικού λόγου και εργαλείου παρακολούθησης των εκλογών σε πραγματικό χρόνο από τρίτους πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT