Συνάντηση Πούτιν-Σι: Κοινό μέτωπο απέναντι στις ΗΠΑ

Συνάντηση Πούτιν-Σι: Κοινό μέτωπο απέναντι στις ΗΠΑ

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συσφίξουν τους στρατιωτικούς και οικονομικούς τους δεσμούς, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Πεκίνο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ διαμήνυσαν σήμερα, από το Πεκίνο όπου είχαν συνάντηση, ότι θα εργαστούν από κοινού, εμβαθύνοντας τους δεσμούς τους, ενάντια στην «πίεση» των ΗΠΑ την οποία αποκήρυξαν ως «καταστροφική και εχθρική».

Ο Κινέζος πρόεδρος καλωσόρισε τον Ρώσο ομόλογό του στο Μέγαρο του Λαού.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα πριν από τα ξημερώματα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Για τον 71χρονο Πούτιν, αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό έπειτα από τη νέα ορκωμοσία του στην προεδρία της Ρωσίας που προηγήθηκε στις αρχές Μαΐου.

Οι ηγεσίες Ρωσίας και Κίνας δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων τους, μέσα από κλιμακούμενα στρατιωτικά γυμνάσια και από κοινές ασκήσεις.

Ο νέος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελούσοφ, είναι προγραμματισμένο μάλιστα να συνοδεύσει τον Πούτιν στις κεκλεισμένων των θυρών επαφές που εκείνος αναμένεται να έχει με τον Κινέζο πρόεδρο το βράδυ της Πέμπτης.   

Ο Πούτιν χαιρέτισε, από την πλευρά του, τους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας και Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία τους είναι «ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή».

Σε ρόλο οικοδεσπότη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε, από τη δική του μεριά, τη «φιλία» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, λέγοντας ότι αυτός και ο Πούτιν παρείχαν ο ένας στον άλλο «στρατηγική καθοδήγηση» προτού βάλουν τις υπογραφές τους σήμερα σε μια δήλωση εμβάθυνσης της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Πεκίνο και Μόσχα καταδικάζουν, μέσα από την εν λόγω δήλωση, την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ καθώς και τη συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία).

Στο ίδιο πλαίσιο, διαμηνύουν ότι «σκοπεύουν να αυξήσουν τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση και να συσφίξουν τον μεταξύ τους συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Ουάσιγκτον». Σύμφωνα με ίδια σινορωσική ανακοίνωση, οι ΗΠΑ επιχειρούν πια να περιορίσουν τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, ακολουθώντας μια «καταστροφική και εχθρική πορεία» με στόχο τη «διπλή ανάσχεση» (dual containment) έναντι αυτών των δύο χωρών.

Η Μόσχα χαιρέτισε, επίσης, τις προσπάθειες της Κίνας να μεσολαβήσει για μια ειρήνη με την Ουκρανία.

Ρωσία και Κίνα υποσχέθηκαν, επιπλέον, να εμβαθύνουν την οικονομική τους εταιρική σχέση, η οποία έχει αναδειχθεί ως ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας για τη στήριξη της Ρωσίας, αφού οι δυτικές κυρώσεις για την Ουκρανία την απέκοψαν από τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μόσχα και Πεκίνο καταδίκασαν, μέσα από την κοινή τους δήλωση, τις προσπάθειες κατάσχεσης (σ.σ. ρωσικών) κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, όπως αναφέρουν οι FT, ότι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024, καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν να στοχοποιήσουν τις κινεζικές τράπεζες που, όπως καταγγέλλουν, συνδράμουν τη Ρωσία στην παράκαμψη των κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δεν μετέβη αυτήν τη φορά μαζί με τον Πούτιν στο Πεκίνο, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τους FT, υποδηλώνει μικρή πρόοδο στον πολυαναμενόμενο αγωγό Power of Siberia 2.

Οι διαπραγματεύσεις για το εν λόγω έργο, το οποίο η Ρωσία ελπίζει ότι θα αντικαταστήσει τις χαμένες εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έχουν καθυστερήσει εν μέσω διαφωνιών μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.

Στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχουν, πάντως, κορυφαία στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την αύξηση της ρωσικής αμυντικής παραγωγής, όπως για παράδειγμα ο Ντένις Μαντούροφ.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT