Ντεμιρτάς: Καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκισης από τουρκικό δικαστήριο

Ντεμιρτάς: Καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκισης από τουρκικό δικαστήριο

Η καταδίκη του αφορά την υποκίνηση διαδηλώσεων το 2014 μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη, Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε πάνω από 42 χρόνια φυλάκισης, μαζί με άλλα στελέχη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Η καταδίκη αφορά την υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων το 2014 μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας. Υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος Ντεμιρτάς έχει καταδικαστεί και σε φυλάκιση τριών ετών για προσβολή του Τούρκου προέδρου. 

Ο Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος του HDP από το 2014 μέχρι το 2018. Παρότι έγκλειστος στη φυλακή από το 2016, παρέμεινε μια σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην τουρκική πολιτική σκηνή, στέλνοντας πολιτικά μηνύματα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια ακολούθους του.

Το 2023, ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης δήλωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική και κάλεσε τους αξιωματούχους του κόμματός του να κάνουν «εμπεριστατωμένη αυτοκριτική» μετά τη χαμηλότερη των προσδοκιών επίδοση του HDP στις τελευταίες τουρκικές εκλογές. 

Στην ίδια δίκη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Σιντζάν της Aγκυρας, δικάζονταν συνολικά 108 άτομα, κατηγορούμενα για συμμετοχή στην οργάνωση ΡΚΚ και υποκίνηση των διαδηλώσεων του 2014. Οι 72 από τους κατηγορούμενους ήταν απόντες καθώς διαφεύγουν της σύλληψης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT