Η Γαλλία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για υποκίνηση των ταραχών στη Νέα Καληδονία

Η Γαλλία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για υποκίνηση των ταραχών στη Νέα Καληδονία

«Λυπάμαι που ορισμένοι από τους αυτονομιστές έχουν κάνει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολυήμερες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη Νέα Καληδονία (ένα αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό Ωκεανό που αποτελεί υπερπόντια κτήση της Γαλλίας) είναι αποτέλεσμα ξένης παρέμβασης, ανέφερε σήμερα το Παρίσι.

Οι ταραχές στο αρχιπέλαγος ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας που επιτρέπει στους Γάλλους κατοίκους οι οποίοι ζουν στη Νέα Καληδονία για τουλάχιστον δέκα χρόνια να ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές. Τοπικοί ηγέτες εξέφρασαν φόβους ότι η κίνηση θα αποδυναμώσει την ψήφο των ιθαγενών κατοίκων, των Κανάκ.

O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι οι συγκρούσεις, που έχουν έως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ιθαγενείς και έναν αστυνομικό, υποστηρίχθηκαν ενεργά από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Γαλλία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για υποκίνηση των ταραχών στη Νέα Καληδονία-1
Φωτ.: AP

«Δεν πρόκειται για φαντασίωση. Λυπάμαι που ορισμένοι από τους αυτονομιστές έχουν κάνει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «ακόμη και αν υπάρχουν προσπάθειες παρέμβασης, […] η Γαλλία είναι κυρίαρχη στο έδαφός της». 

Μιλώντας στο Politico, ένας Γάλλος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, είπε πως «έχουμε εντοπίσει δραστηριότητες από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν στη Νέα Καληδονία εδώ και εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Προωθούν την αφήγηση ότι η Γαλλία είναι ένα αποικιοκρατικό κράτος».

Η Γαλλία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για υποκίνηση των ταραχών στη Νέα Καληδονία-2
Φωτ.: AP

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αϊκάν Χατζιζάντα, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του υποκινεί τις ταραχές. «Αντί να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι δήθεν υποστηρίζει τις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας στη Νέα Καληδονία, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποτυχημένη πολιτική της χώρας του έναντι των υπερπόντιων εδαφών που οδήγησε σε τέτοιες διαδηλώσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και του Αζερμπαϊτζάν έχουν φτάσει στο ναδίρ τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της γαλλικής στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης προς την Αρμενία. Η διμερής σχέση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην αυτόνομη αρμένικη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2023. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT