Σύνοδος Αραβικού Συνδέσμου: «Πυρά» Σίσι κατά Ισραηλινών για Γάζα και Ράφα

Σύνοδος Αραβικού Συνδέσμου: «Πυρά» Σίσι κατά Ισραηλινών για Γάζα και Ράφα

Το Ισραήλ «αποφεύγει τις ευθύνες του» και «δεν συνδράμει τις προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», κατήγγειλε ο Αιγύπτιος πρόεδρος από την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ «αποφεύγει τις ευθύνες του» και «δεν συνδράμει τις προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», κατήγγειλε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, απευθυνόμενος στους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην πρωτεύουσα Μανάμα του Μπαχρέιν.

Ο Σίσι πρόσθεσε δε, με επικριτική διάθεση, πως το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος αλληλοκατηγορούνται για το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα το οποίο είναι όμως κρίσιμο για τη μεταφορά βοήθειας στην παράκτια περιοχή της Γάζας όπου η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί.

Το Ισραήλ δήλωσε προχθές, Τρίτη, πως επαφίεται στην Αίγυπτο αν θα ανοίξει και πάλι το πέρασμα της Ράφα ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Το Κάιρο ωστόσο απάντησε κάνοντας λόγο για προσπάθειες να μετατοπιστεί αλλού η ευθύνη για το μπλοκάρισμα της βοήθειας την οποία έχει το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν ζήτησε να διεξαχθεί «διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή.

Το Μπαχρέιν ζητεί να διεξαχθεί «διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή καθώς και να «υποστηριχθεί η αναγνώριση πλήρους κράτους της Παλαιστίνης και η εισδοχή του στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Χαμάντ μπεν Ισα αλ Χαλίφα κατά την έναρξη της 33ης συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Μανάμα.

Σύνοδος Αραβικού Συνδέσμου: «Πυρά» Σίσι κατά Ισραηλινών για Γάζα και Ράφα-1
Bahrain News Agency/Handout via REUTERS

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκτίμησε πως ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και περισσότερους από επτά μήνες είναι «μια ανοικτή πληγή που απειλεί να μολύνει όλη την περιοχή». Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του για «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT