Σε άνοδο η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη

Σε άνοδο η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη

Σε μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. το ποσοστό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που δέχθηκαν βία, συμπεριλαμβανομένων σωματικών και σεξουαλικών επιθέσεων, αυξήθηκε από 11% το 2019 σε 14% το 2023

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αποτυπώνουν νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Η διαπίστωση αυτή γίνεται, σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων, παρά τη νομική πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης σχετικά με την προστασία της εν λόγω κοινότητας. 

Σε μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε αποτυπώνεται αύξηση της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που δέχθηκαν βία, συμπεριλαμβανομένων σωματικών και σεξουαλικών επιθέσεων, αυξήθηκε από 11% το 2019 σε 14% το 2023.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω την αύξηση των αναφερόμενων περιστατικών βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ότι τα ποσοστά αυξάνονται περαιτέρω όσον αφορά τη βία κατά των τρανς και ίντερσεξ ατόμων», δήλωσε στο Politico η επίτροπος της Ε.Ε. για την Ισότητα, Χελένα Ντάλι. «Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη είδε αύξηση στον αριθμό των αναφερόμενων περιστατικών ρητορικής μίσους και εγκλημάτων μίσους», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, με βάση τη μελέτη του Οργανισμού, το 55% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων βίωσαν κάποιου είδους παρενόχληση στην καθημερινή τους ζωή το 2023, από 37% το 2019. Η τάση αυτή ήταν εμφανής και στις νεότερες γενιές: ο εκφοβισμός στο σχολείο είναι επίσης σε άνοδο, με το 67% των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων να αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, συγκριτικά με το 46% το 2019.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά», δήλωσε η Σίρμπα Ραούσιο, διευθύντρια του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων καλώντας τα θεσμικά όργανα και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Το να είσαι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ στην Ευρώπη δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Παρόλο που βλέπουμε σημάδια προόδου, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η βία παραμένουν συνεχείς απειλές», τόνισε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά προκύπτουν παρά την αυξανόμενη κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 2023 το 72% των ερωτηθέντων συμφωνούσε ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα πρέπει να επιτραπεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 69% δήλωνε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους.

Στο μεταξύ, σε έρευνά της, η ομάδα υπεράσπισης «LGBTQ+ ILGA-Europe» διαπίστωσε ότι η Πολωνία, η Ιταλία και η Τσεχία υστερούν σημαντικά στις προσπάθειες προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+. Εν μέρει, οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν ολοκληρωμένους νόμους ή πολιτικές κατά της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Παράλληλα, σύμφωνα με την ILGA-Europe, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία παραμένουν τελευταίες στην Ε.Ε. όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων, ενώ η Μάλτα και το Βέλγιο βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου. Η Εσθονία και η Ελλάδα, όπως αναφέρεται, σημείωσαν πρόοδο επιτρέποντας στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT