Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Fake news κατακλύζουν το διαδίκτυο στη Σλοβακία

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Fake news κατακλύζουν το διαδίκτυο στη Σλοβακία

«Χιονοστιβάδα» μηνυμάτων σε εγχώριους και ξένους ιστοτόπους επιχείρησαν να συνδέσουν τον δράστη με τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση ή κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβάσιμες κατηγορίες, οι οποίες εντείνουν το κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία, κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα, μία ημέρα μετά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός εξακολουθεί να νοσηλεύεται «σε σοβαρή κατάσταση» αφού τραυματίστηκε από τα πυρά ενός 71χρονου που, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι συγγραφέας και τα κίνητρά του ήταν πολιτικά. Ο ύποπτος κατηγορείται για «απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ.

Την ίδια στιγμή, μια «χιονοστιβάδα» από μηνύματα σε εγχώριους και ξένους ιστοτόπους επιχείρησαν να συνδέσουν τον δράστη με τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση ή με τη φιλορωσική πολιτική του πρωθυπουργού.

Σύνδεση του δράστη με την αντιπολίτευση

Μετά την επίθεση, χιλιάδες Σλοβάκοι κοινοποίησαν σε Facebook και Telegram μηνύματα που υποστήριζαν ψευδώς ότι ο 71χρονος πρόσκειται στο Προοδευτικό Κόμμα (PS, αντιπολίτευση) και τον ηγέτη του, Μίχαλ Σιμέτσκα.

Μεταξύ αυτών των μηνυμάτων, ήταν και μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι έδειχνε τον δράστη μαζί με τον πατέρα του Σιμέτσκα, έναν γνωστό φιλελεύθερο συγγραφέα και χρονικογράφο, αποδεικνύοντας τους δήθεν δεσμούς του με το PS.

Σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου, ο άνδρας στη φωτογραφία δεν είναι ο πατέρας του Σιμέτσκα αλλά ένα απλό μέλος μιας τοπικής λέσχης βιβλιόφιλων.

Αλλοι αβάσιμοι ισχυρισμοί ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν «συμπαθών» ή μέλος του PS, αν και δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο από κανένα δημόσιο έγγραφο.

«Τέτοιοι ισχυρισμοί διαδόθηκαν από γνωστούς παραπληροφοριοδότες, ιδίως στο Telegram», ανέφερε ο Ντάνιελ Μίλο, ειδικός στην παραπληροφόρηση και τις υβριδικές απειλές.

Βασικός στόχος παραπληροφορήσης η Ουκρανία

«Μολονότι ταυτοποιήθηκε πολύ γρήγορα ο δράστης, είδα στο διαδίκτυο αρκετούς να προσπαθούν να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς για την επίθεση», σχολίασε ο Πάβολ Χάρντος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κομένιους της Μπρατισλάβας, που εξειδικεύεται σε θέματα πολιτικής και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ αυτών των ισχυρισμών, που διαδόθηκαν και σε άλλες χώρες, ήταν ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram από τον αρχισυντάκτη του φιλορωσικού τηλεοπτικού καναλιού RT. Το μήνυμα υποστήριζε ότι η επίθεση έγινε αφότου ο Φίτσο επανέλαβε τη θέση της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, δικαιολογώντας την ως «απάντηση» στους «χαμερπείς Ουκρανούς νεοναζί».

Η στάση της Σλοβακίας στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας που ανέδειξε νικητή τον Φίτσο. Αναλυτές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι περισσότερες ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο προήλθαν από πηγές φίλα προσκείμενες στο Κρεμλίνο.

Ο ίδιος ο Φίτσο είχε προβάλει φιλορωσικές θέσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014 αφού οι Ουκρανοί «φασίστες» σκότωσαν Ρώσους πολίτες.

Αλλες αναρτήσεις που διαψεύστηκαν, στοχοποιούσαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ψευδώς ότι καταχρώνται τα κοινωνικά επιδόματα ή πυρπολούν κτίρια για να προκαλέσουν αναταραχή στην κοινωνία.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT