Μέτωπο Πούτιν – Σι εναντίον ΗΠΑ

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στρατηγική συμμαχία τους

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνέχιζε τις επιθετικές του πρωτοβουλίες στο νέο μέτωπο που άνοιξε πριν από μία εβδομάδα στη βορειοανατολική ουκρανική επαρχία του Χάρκοβο, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποδεχόταν με κάθε επισημότητα στο Μεγάλο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πρώτο ταξίδι του Ρώσου προέδρου μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.

«Υπερασπιζόμαστε από κοινού τις αρχές μιας δίκαιης και δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης, που θα αντανακλά τις πραγματικότητες του πολυπολικού κόσμου και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον οικοδεσπότη του. Από την πλευρά του, ο Σι κατήγγειλε την «ψυχροπολεμική νοοτροπία» όσων επιδιώκουν «μονομερή ηγεμονισμό, συγκρούσεις στρατοπέδων και πολιτικές ισχύος, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια κάθε χώρας», σε μια προφανή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε ταξιδέψει στο Πεκίνο επιδιώκοντας να πείσει την κινεζική ηγεσία να θέσει όρια στη συνεργασία της με τη Μόσχα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία της ρωσικής πολεμικής μηχανής με κρίσιμα εξαρτήματα. Η χθεσινή συνάντηση κορυφής Πούτιν και Σι –η τέταρτη μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία– μάλλον έδειξε ότι αυτή η προσπάθεια απέτυχε.

Συνεργασία

Στο εκτενές, κοινό ανακοινωθέν, οι δύο ηγέτες επιβεβαιώνουν τη «στρατηγική συνεργασία» που έχουν θεμελιώσει σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας έμφαση στο στρατιωτικό και το ενεργειακό, ενώ μοιράζονται την εκτίμηση ότι οι διμερείς σχέσεις των χωρών τους διανύουν «την καλύτερη περίοδο της Ιστορίας τους». Η Ρωσία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στις κινεζικές θέσεις στο θέμα της Ταϊβάν, ενώ η Κίνα ζητάει να υπάρξει πολιτική διευθέτηση στο Ουκρανικό. Η κρίση στην Ουκρανία απασχόλησε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στην οποία, πλην του Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμετείχαν ο νέος υπουργός Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο Χάρκοβο ο Ζελένσκι επιθεώρησε τις δυνάμεις του, που πασχίζουν να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση.

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός συνέχιζε τις προσπάθειές του να κερδίσει έδαφος στην περιφέρεια του Χάρκοβο, όπου συναντούσε σφοδρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις αλλά και από παραστρατιωτικές ομάδες Ρώσων, αντιπάλων του Πούτιν, που είχαν επιδοθεί το προηγούμενο διάστημα σε σαμποτάζ στη γειτονική, ρωσική επαρχία του Μπέλγκοροντ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε χθες την πόλη του Χαρκόβου, όπου είχε σύσκεψη με τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η περιοχή «είναι γενικά υπό έλεγχο», αν και αναγνώρισε ότι η κατάσταση «είναι πολύ δύσκολη». Εκτίμησε επίσης ότι «ο εισβολέας προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του στρατού μας και να διασπείρει τις δυνάμεις μας».

Μέτωπο Πούτιν – Σι εναντίον ΗΠΑ-1
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθεωρούν τιμητικό άγημα σε επίσημη τελετή στην κινεζική πρωτεύουσα. [SERGEI BOBYLEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA AP]

Η εικόνα στο μέτωπο

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι η προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν την πόλη Βοβτσάνκ αποκρούστηκε. Ωστόσο, ο Σεργκέι Σοϊγκού επέμεινε ότι τα στρατεύματα της χώρας του προωθούνται σε πολλές κατευθύνσεις και πως υπάρχουν οι αναγκαίες εφεδρείες για να συνεχιστεί η επίθεση. Το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, που έχει έδρα την Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι οι Ρώσοι έχουν προωθηθεί σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα και θεωρεί ότι ο στόχος τους περιορίζεται στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας που θα μειώσει την πίεση των Ουκρανών στο Μπελγκορόντ.

«Καμπανάκι» για παγκόσμια καταστροφή

Αυστηρή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο να οδηγήσει η ουκρανική κρίση σε παγκόσμια σύρραξη απηύθυνε προς τη Δύση ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Βουλή), στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Το καθεστώς του Κιέβου παρασύρει τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης σε έναν μεγάλο πόλεμο», δήλωσε ο Βιατσεσλάβ Βολοντίν, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις για τον χειρισμό των μεγάλων κρίσεων. Αναφερόμενος στη χρήση, από πλευράς Ουκρανίας, αμερικανικών όπλων για να πληγούν στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας, ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε: «Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε τραγωδία. Οι πολιτικοί της Δύσης οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποτραπεί η κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επικείμενη διεθνής διάσκεψη στην Ελβετία για την ειρήνευση στην Ουκρανία «είναι απολύτως μάταιη», αφού δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία. Την Τετάρτη, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι στη διάσκεψη της Λουκέρνης, η οποία θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν περισσότερες από 50 χώρες. Πέραν των δυτικών χωρών, που στηρίζουν το Κίεβο, οι οργανωτές επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της Κίνας και χωρών του Παγκόσμιου Νότου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT