Ισραήλ: Αρνείται την κυβερνητική κρίση ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Αρνείται την κυβερνητική κρίση ο Νετανιάχου

Υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι η γνώμη της πλειονότητας – Πέντε Iσραηλινοί στρατιώτες νεκροί από φίλια πυρά

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Τις διαδηλώσεις στο Ισραήλ με αίτημα την κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση των ομήρων συνέκρινε χθες με τις «αντιισραηλινές» διαμαρτυρίες σε αμερικανικά πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Γάζα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι οι εβδομαδιαίες μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα του δεν αντικατοπτρίζουν την κοινή γνώμη και πως η κυβέρνησή του απολαμβάνει «μεγάλη στήριξη». «Ολοι εστιάζουν στις διαδηλώσεις, οι οποίες είναι οργανωμένες και χρηματοδοτημένες από αλλού. Οι διαμαρτυρίες αυτές δεν εκφράζουν την πλειονότητα των Ισραηλινών, όπως και η οχλοκρατία στα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν αντικατοπτρίζει την πλειονότητα των Αμερικανών. Η πλειονότητα των Ισραηλινών στηρίζει τη νίκη», είπε ο Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, σε ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας και διατήρησης της ειρήνης υπό τον ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» κάλεσε χθες ο Αραβικός Σύνδεσμος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου του στο Μπαχρέιν. Προσκεκλημένος της συνόδου ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα αποτελεί «ανοικτή πληγή, που απειλεί να μολύνει όλη την περιοχή», καλώντας εκ νέου σε απελευθέρωση όλων των ομήρων και σε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. «Κάθε επίθεση στη Ράφα είναι απαράδεκτη», προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

Σε ανακοίνωσή του, όμως, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, κάνει λόγο για αποστολή επιπλέον στρατευμάτων για τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. «Η στρατιωτική δραστηριότητα θα ενισχυθεί», είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ο Γκαλάντ κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στη ζώνη των μαχών στη νότια Γάζα. «Οι στρόφιγγες της Χαμάς έχουν στερέψει. Η οργάνωση δεν διαθέτει εφεδρείες, πυρομαχικά και δεν έχει τη δυνατότητα να περιθάλψει αποτελεσματικά τους τραυματίες τρομοκράτες. Αυτό σημαίνει ότι τους έχουμε εξουθενώσει», είπε ο Γκαλάντ. Περισσότεροι από 35.233 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης αντιποίνων.

Αμερικανική πλατφόρμα

Τις γεμάτες αυτοπεποίθηση δηλώσεις του υπουργού έρχεται, όμως, να διαψεύσει η είδηση του θανάτου χθες το πρωί πέντε ανδρών του επίλεκτου 202ου λόχου αλεξιπτωτιστών στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν από ισραηλινά φίλια πυρά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων με στόχο τον εντοπισμό σηράγγων της Χαμάς. Τουλάχιστον 278 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στις 27 Οκτωβρίου. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε 1.170 πολίτες –στην πλειονότητά τους άμαχοι Ισραηλινοί– ενώ 128 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Για «ενίσχυση της στρατιωτικής δραστηριότητας» με αποστολή επιπλέον δυνάμεων στη Ράφα έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, την ολοκλήρωση κατασκευής της πλωτής προβλήτας στη Γάζα για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός στρατός. Την κατασκευή της προβλήτας είχε ζητήσει πριν από δύο μήνες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η παράδοση τροφίμων και ιατρικού υλικού αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 24 ωρών, με το υλικό να μεταφέρεται από την προβλήτα σε φορτηγά στην παραλία της Γάζας. Η εγκατάσταση της πλωτής προβλήτας και η κατασκευή προσωρινής οδού για φορτηγά πάνω στην άμμο καθυστέρησε για σχεδόν δύο εβδομάδες εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ισραήλ: Αρνείται την κυβερνητική κρίση ο Νετανιάχου-1
Ενα πλοίο απεικονίζεται ανοιχτά της Γάζας, κοντά στην προσωρινή πλωτή αποβάθρα που αγκυροβόλησαν οι ΗΠΑ για να προωθήσουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. [REUTERS / RAMADAN ABED]

Η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ θα παραλαμβάνει το ανθρωπιστικό υλικό και θα συντονίζει τη διοχέτευσή του στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια υπηρεσία του Οργανισμού θα έχει την αρμοδιότητα αυτή. Οι ΗΠΑ επιθυμούν το έργο αυτό να αναλάβει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και όχι η καλύτερα στελεχωμένη UNRWA, με την οποία το Ισραήλ αρνείται να συνεργαστεί, θεωρώντας την προσκείμενη στη Χαμάς.

Οι αμερικανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι η διανομή τροφίμων μπορεί να έχει τραγική κατάληξη, καθώς οι λιμοκτονούντες κάτοικοι της Λωρίδας μπορεί να επιτεθούν στα σημεία διανομής. Οι προηγούμενες λιγοστές παραδόσεις τροφίμων στη Γάζα οδήγησαν σε μάχες σώμα με σώμα μεταξύ πεινασμένων ανθρώπων.

Η Ουάσιγκτον έχει αποσαφηνίσει ότι αμερικανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να πατήσουν το έδαφος της Γάζας, με την κατάσταση ασφαλείας να «επιτηρείται στενά» και τη θαλάσσια οδό ανεφοδιασμού να μπορεί να κλείσει προσωρινά σε περίπτωση απειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT